Dat blijkt uit cijfers van de laatste evaluatie door het Beheerscomité van de sociale zekerheid. De woordvoerster van minister van Begroting Hervé Jamar (MR) bevestigt die cijfers.

In september vorig jaar werd het tekort van de sociale zekerheid op 583 miljoen euro geschat, zo schrijft De Tijd. Volgens de laatste schattingen zou de put echter ruim 800 miljoen euro groter zijn, en 1,3 miljard euro bedragen.

Volgens de krant is de voornaamste reden voor die ontsporing dat er minder sociale bijdragen binnenkomen. Die daling heeft dan weer te maken met de loonbevriezing, beslist door de regering-Di Rupo.

'Begroting wordt moeilijke oefening'

Een andere reden is de versnelde afbouw van het ambtenarenapparaat door de huidige regering. Daardoor is de loonmassa kleiner. Daarnaast stijgen ook de uitgaven van de sociale zekerheid.

"Dit tekort van de sociale zekerheid is een van de belangrijke elementen die in rekening gebracht zal worden door het monitoringcomité in de aanloop naar de begrotingscontrole", aldus de woordvoerster van Jamar. Ze voegt eraan toe dat de nieuwe cijfers over het tekort van de sociale zekerheid alvast "bevestigen dat de begrotingscontrole een moeilijke oefening wordt". (Belga/TE)

Dat blijkt uit cijfers van de laatste evaluatie door het Beheerscomité van de sociale zekerheid. De woordvoerster van minister van Begroting Hervé Jamar (MR) bevestigt die cijfers. In september vorig jaar werd het tekort van de sociale zekerheid op 583 miljoen euro geschat, zo schrijft De Tijd. Volgens de laatste schattingen zou de put echter ruim 800 miljoen euro groter zijn, en 1,3 miljard euro bedragen. Volgens de krant is de voornaamste reden voor die ontsporing dat er minder sociale bijdragen binnenkomen. Die daling heeft dan weer te maken met de loonbevriezing, beslist door de regering-Di Rupo. Een andere reden is de versnelde afbouw van het ambtenarenapparaat door de huidige regering. Daardoor is de loonmassa kleiner. Daarnaast stijgen ook de uitgaven van de sociale zekerheid. "Dit tekort van de sociale zekerheid is een van de belangrijke elementen die in rekening gebracht zal worden door het monitoringcomité in de aanloop naar de begrotingscontrole", aldus de woordvoerster van Jamar. Ze voegt eraan toe dat de nieuwe cijfers over het tekort van de sociale zekerheid alvast "bevestigen dat de begrotingscontrole een moeilijke oefening wordt". (Belga/TE)