Dat staat in een rapport van het Comité P, dat werd ingekeken door De Tijd.

In zijn rapport besluit het Comité P dat de ordehandhavingskledij over heel het land een zootje is. "Zelfs bepaalde grote politiekorpsen die geregeld risicovolle gebeurtenissen moeten beheren, hebben onvoldoende beschermingsstukken van elk type om het politiepersoneel mee uit te rusten", is de conclusie.

Het is vaak pas wanneer de troepen al op het strijdtoneel staan, dat ze de tekortkomingen merken. De concrete wantoestanden die het comité vaststelde tijdens zijn onderzoek, spreken boekdelen. Gasmaskers en antitraangasbrillen zijn amper beschikbaar. En als er al maskers zijn, dan zijn het er van verschillende types, onder de helm, boven de helm, wat dan weer problematisch is als agenten hun maskers moeten uitwisselen. De holsters komen op diverse plaatsen te zitten, op het been, aan de schouder, onder of boven de kledij.

Te veel lang, te weinig kort

Sommige politiezones weigeren ook ronduit om hun personeel uit te rusten met schilden, stelt het Comité P nog vast. Anderzijds hebben nogal wat korpsen dan weer te veel lange wapenstokken aangekocht, waardoor ze geen korte, onbuigzame wapenstokken hebben, hoewel die ook nodig zijn. Om nog te zwijgen over de wirwar van gewone kledingstukken, die het Comité P evenzeer heeft vastgesteld. "De politiezones kopen eigenlijk een beetje wat ze willen of wat budgettair haalbaar is", aldus het rapport.

(Belga/RR)

Dat staat in een rapport van het Comité P, dat werd ingekeken door De Tijd. In zijn rapport besluit het Comité P dat de ordehandhavingskledij over heel het land een zootje is. "Zelfs bepaalde grote politiekorpsen die geregeld risicovolle gebeurtenissen moeten beheren, hebben onvoldoende beschermingsstukken van elk type om het politiepersoneel mee uit te rusten", is de conclusie. Het is vaak pas wanneer de troepen al op het strijdtoneel staan, dat ze de tekortkomingen merken. De concrete wantoestanden die het comité vaststelde tijdens zijn onderzoek, spreken boekdelen. Gasmaskers en antitraangasbrillen zijn amper beschikbaar. En als er al maskers zijn, dan zijn het er van verschillende types, onder de helm, boven de helm, wat dan weer problematisch is als agenten hun maskers moeten uitwisselen. De holsters komen op diverse plaatsen te zitten, op het been, aan de schouder, onder of boven de kledij. Sommige politiezones weigeren ook ronduit om hun personeel uit te rusten met schilden, stelt het Comité P nog vast. Anderzijds hebben nogal wat korpsen dan weer te veel lange wapenstokken aangekocht, waardoor ze geen korte, onbuigzame wapenstokken hebben, hoewel die ook nodig zijn. Om nog te zwijgen over de wirwar van gewone kledingstukken, die het Comité P evenzeer heeft vastgesteld. "De politiezones kopen eigenlijk een beetje wat ze willen of wat budgettair haalbaar is", aldus het rapport.(Belga/RR)