De gestegen gasprijs komt er door de indexering die Electrabel en Luminus doorvoeren, zo schrijft De Morgen. De gasprijs wordt gekoppeld aan de olieprijs, die de laatste maanden fors steeg, waardoor de productietarieven omhoog gaan.

Marktleider Electrabel berekende de index, die ervoor zorgt dat ook Luminus de tarieven 5,5 procent duurder maakt. Bij de eindafrekening valt die indexering wel lichter uit, omdat ook andere kosten meespelen bij de factuur. De aardgasfactuur zal in april 3,3 procent duurder zijn dan in maart. Aardgas is op jaarbasis 11 procent duurder geworden.

Prijsverhoging op dag van prijsbevriezing

De prijsverhoging kwam er op 1 april, net de dag waarop de prijsbevriezing ingevoerd werd. Opwaartse indexatie is vanaf dan niet meer toegelaten. "Die indexering is de laatste onder de oude regeling. Electrabel zal integraal de wet toepassen die door de overheid werd goedgekeurd met betrekking tot de bevriezing van de prijzen", klinkt het bij Electrabel.

Volgens energiewaakhond CREG bevestigt is de ultieme prijssstijging wettelijk in orde: "De maximumprijzen worden berekend op basis van de indexeringsparameters zoals door de leveranciers bekendgemaakt in hun tarieffiches op 1 april."

'De aardgasprijs tijdens de zomer blokkeren, is als de kerstballenverkoop in de zomer verbieden'

Bij technologiefederatie Agoria wordt ontgoocheld gereageerd: de prijsbevriezing had een dag eerder moeten ingevoerd worden. De maatregel schiet nu zijn doel voorbij: "De prijsblokkering komt te laat. In veel contracten is de stijging van de olieprijzen tot nu al grotendeels in de gasprijs verrekend, wat de regering juist wou verhinderen. Bovendien daalt de marktprijs van aardgas meestal in de zomer, wanneer de gezinnen amper aardgas verbruiken."

Agoria-voorzitter Paul Soete: "De aardgasprijs tijdens de zomer blokkeren, heeft evenveel effect als een verbod op de verkoop van kerstballen in de zomer." (SD)

De gestegen gasprijs komt er door de indexering die Electrabel en Luminus doorvoeren, zo schrijft De Morgen. De gasprijs wordt gekoppeld aan de olieprijs, die de laatste maanden fors steeg, waardoor de productietarieven omhoog gaan. Marktleider Electrabel berekende de index, die ervoor zorgt dat ook Luminus de tarieven 5,5 procent duurder maakt. Bij de eindafrekening valt die indexering wel lichter uit, omdat ook andere kosten meespelen bij de factuur. De aardgasfactuur zal in april 3,3 procent duurder zijn dan in maart. Aardgas is op jaarbasis 11 procent duurder geworden. Prijsverhoging op dag van prijsbevriezingDe prijsverhoging kwam er op 1 april, net de dag waarop de prijsbevriezing ingevoerd werd. Opwaartse indexatie is vanaf dan niet meer toegelaten. "Die indexering is de laatste onder de oude regeling. Electrabel zal integraal de wet toepassen die door de overheid werd goedgekeurd met betrekking tot de bevriezing van de prijzen", klinkt het bij Electrabel. Volgens energiewaakhond CREG bevestigt is de ultieme prijssstijging wettelijk in orde: "De maximumprijzen worden berekend op basis van de indexeringsparameters zoals door de leveranciers bekendgemaakt in hun tarieffiches op 1 april." 'De aardgasprijs tijdens de zomer blokkeren, is als de kerstballenverkoop in de zomer verbieden' Bij technologiefederatie Agoria wordt ontgoocheld gereageerd: de prijsbevriezing had een dag eerder moeten ingevoerd worden. De maatregel schiet nu zijn doel voorbij: "De prijsblokkering komt te laat. In veel contracten is de stijging van de olieprijzen tot nu al grotendeels in de gasprijs verrekend, wat de regering juist wou verhinderen. Bovendien daalt de marktprijs van aardgas meestal in de zomer, wanneer de gezinnen amper aardgas verbruiken."Agoria-voorzitter Paul Soete: "De aardgasprijs tijdens de zomer blokkeren, heeft evenveel effect als een verbod op de verkoop van kerstballen in de zomer." (SD)