Dat blijkt, zo melden de kranten van Mediahuis, uit een bevraging van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG).

"Een bewijs dat jongeren geen loslopend wild zijn door de GAS-wet", vindt Tom De Schepper (VVSG). Volgens De Schepper zijn er nauwelijks uitschieters: "ook in een grootstad als Antwerpen gaat het maar om 1,06 procent, in Gent om 1,13 procent."

Volgens kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen bewijzen de cijfers net "dat dit systeem weg moet of op zijn minst grondig moet worden geëvalueerd. (...) Als het dan toch maar om zo weinig jongeren gaat, waarom moest die leeftijdsverlaging er dan zo nodig worden doorgeduwd? "

Hij wijst er op dat cijfers slaan op gevallen die effectief tot een boete hebben geleid. "Tal van andere jongeren hebben wel al een deel van de procedure moeten doorlopen en bijvoorbeeld een alternatieve straf moeten uitvoeren."

Uit de cijfers blijkt nog dat GAS-boetes vooral dienen om sluikstorten tegen te gaan.

Dat blijkt, zo melden de kranten van Mediahuis, uit een bevraging van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG)."Een bewijs dat jongeren geen loslopend wild zijn door de GAS-wet", vindt Tom De Schepper (VVSG). Volgens De Schepper zijn er nauwelijks uitschieters: "ook in een grootstad als Antwerpen gaat het maar om 1,06 procent, in Gent om 1,13 procent." Volgens kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen bewijzen de cijfers net "dat dit systeem weg moet of op zijn minst grondig moet worden geëvalueerd. (...) Als het dan toch maar om zo weinig jongeren gaat, waarom moest die leeftijdsverlaging er dan zo nodig worden doorgeduwd? " Hij wijst er op dat cijfers slaan op gevallen die effectief tot een boete hebben geleid. "Tal van andere jongeren hebben wel al een deel van de procedure moeten doorlopen en bijvoorbeeld een alternatieve straf moeten uitvoeren."Uit de cijfers blijkt nog dat GAS-boetes vooral dienen om sluikstorten tegen te gaan.