In Hasselt riskeer je een GAS-boete als je op de leuning van een bankje zit, in Mechelen wanneer je een broodje eet in het portiek van een kerk, in Merchtem wanneer je duivenmelkers stoort en in Sint-Truiden nu ook wanneer je een zieke kerselaar in de tuin hebt staan.

In Sint-Truiden krijgen inwoners een GAS-boete tot 250 euro wanneer ze een zieke kerselaar niet verwijderen. Volgens het stadsbestuur komt deze maatregel er om te verhinderen dat de hele kersenteelt vernietigd wordt door het Little Cherry virus.

Sommige fruittelers in Sint-Truiden moesten al de helft van hun plantage rooien. Het gevaar zit hem blijkbaar in particulieren die zieke bomen niet vernietigen.

Proefcentrum

'Wij willen via een uitgebreide sensibiliseringscampagne alle particulieren op de hoogte brengen van het probleem en wie weigert zijn boom te verwijderen, kan een sanctie opgelegd krijgen,' zegt schepen van Milieu Hilde Vautmans in Het Laatste Nieuws.

Probleem is dat wie in zijn tuin één of twee kerselaars heeft staan, niet meteen de expertise in huis heeft om een virus te detecteren. Wie zeker wil zijn dat zijn bomen niet ziek zijn, kan een blad laten onderzoeken in het proefcentrum fruit in Gorsem.

In Hasselt riskeer je een GAS-boete als je op de leuning van een bankje zit, in Mechelen wanneer je een broodje eet in het portiek van een kerk, in Merchtem wanneer je duivenmelkers stoort en in Sint-Truiden nu ook wanneer je een zieke kerselaar in de tuin hebt staan.In Sint-Truiden krijgen inwoners een GAS-boete tot 250 euro wanneer ze een zieke kerselaar niet verwijderen. Volgens het stadsbestuur komt deze maatregel er om te verhinderen dat de hele kersenteelt vernietigd wordt door het Little Cherry virus. Sommige fruittelers in Sint-Truiden moesten al de helft van hun plantage rooien. Het gevaar zit hem blijkbaar in particulieren die zieke bomen niet vernietigen. Proefcentrum'Wij willen via een uitgebreide sensibiliseringscampagne alle particulieren op de hoogte brengen van het probleem en wie weigert zijn boom te verwijderen, kan een sanctie opgelegd krijgen,' zegt schepen van Milieu Hilde Vautmans in Het Laatste Nieuws. Probleem is dat wie in zijn tuin één of twee kerselaars heeft staan, niet meteen de expertise in huis heeft om een virus te detecteren. Wie zeker wil zijn dat zijn bomen niet ziek zijn, kan een blad laten onderzoeken in het proefcentrum fruit in Gorsem.