Knack Wereldtijdschrift verschijnt op 23 juni. Het is alleen in de winkel te koop. Het kost 7,5 euro. Abonnees van Knack vinden deze week in Knack een kortingbon.

Toen Orson Welles de film Citizen Kane losliet op de wereld, plaatste hij al dan niet bewust een mijlpaal. Alle verworvenheden van het relatief jonge medium waren aanwezig, maar er was meer: ze waren zo geordend dat de contouren van een nieuwe kunstvorm zichtbaar werden. Film was niet langer theater op doek, of een veredelde kermisattractie. Film was bittere ernst, een genre met een eigen logica en een volwaardige kunstvorm.

In de wereld van het gamen heeft een soortgelijke (r)evolutie plaatsgevonden. Anonieme spelontwerpers hebben bijna onopgemerkt plaats geruimd voor 'auteurs', die een medium exploreren en hanteren om hun eigen verhaal te vertellen. Expressie qua, met dat verschil dat het gamesgenre als geen andere kunstvorm de confrontatie aangaat met de toeschouwer/speler.

Dat geldt voor de detectivegame L.A. Noire bijvoorbeeld, die de speler inspraak gunt in het verhaal. Of voor de westerngame Red Dead Redemption en de detectivegame Heavy Rain, die de speler morele dilemma's voorschotelen.

Ronald Meeus blijft al spelende vaststellen dat hij alsmaar meer participant wordt in een uitdrukkingsvorm met eigen wetmatigheden en een eigen vormtaal, thematiek en narratologie, van makers die hem iets duidelijk maken over de wereld.

De game, 'de tiende kunst', wordt stilaan volwassen.

Bekijk deze interessante trailers. Opgelet: Spoilers!

Tags: GameTrailers.com, Flower - Remember Trailer HD, PC Games, PlayStation 3, Xbox 360

Toen Orson Welles de film Citizen Kane losliet op de wereld, plaatste hij al dan niet bewust een mijlpaal. Alle verworvenheden van het relatief jonge medium waren aanwezig, maar er was meer: ze waren zo geordend dat de contouren van een nieuwe kunstvorm zichtbaar werden. Film was niet langer theater op doek, of een veredelde kermisattractie. Film was bittere ernst, een genre met een eigen logica en een volwaardige kunstvorm. In de wereld van het gamen heeft een soortgelijke (r)evolutie plaatsgevonden. Anonieme spelontwerpers hebben bijna onopgemerkt plaats geruimd voor 'auteurs', die een medium exploreren en hanteren om hun eigen verhaal te vertellen. Expressie qua, met dat verschil dat het gamesgenre als geen andere kunstvorm de confrontatie aangaat met de toeschouwer/speler. Dat geldt voor de detectivegame L.A. Noire bijvoorbeeld, die de speler inspraak gunt in het verhaal. Of voor de westerngame Red Dead Redemption en de detectivegame Heavy Rain, die de speler morele dilemma's voorschotelen. Ronald Meeus blijft al spelende vaststellen dat hij alsmaar meer participant wordt in een uitdrukkingsvorm met eigen wetmatigheden en een eigen vormtaal, thematiek en narratologie, van makers die hem iets duidelijk maken over de wereld. De game, 'de tiende kunst', wordt stilaan volwassen. Bekijk deze interessante trailers. Opgelet: Spoilers!Tags: GameTrailers.com, Flower - Remember Trailer HD, PC Games, PlayStation 3, Xbox 360