‘GAIA is geen marginale organisatie: politici kunnen ons niet zomaar negeren’

Michel Vandenbosch © Belga
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

Dierenrechtenorganisatie GAIA reageerde furieus op het filmpje waarin Piet Huysentruyt op barbaarse wijze een kreeft klaarmaakt. Het leek een tijdje geleden dat de organisatie in de schijnwerpers stond. ‘Wij voeren dan ook niet zomaar actie om actie te voeren’, aldus Michel Vandenbosch.

Het choquerende filmpje waarin Piet Huysentruyt op gruwelijke wijze een kreeft ontleedde en op de grill gooide, leverde niet alleen verontwaardigde reacties op bij de kandidaten van het televisieprogramma ‘Komen Eten’. Ook dierenrechtenorganisatie GAIA reageerde furieus. “Dit is de gruwelijkste pijn die je een kreeft kan aandoen”, klonk het.

De dierenrechtenorganisatie, die in het verleden geregeld uitpakte met ophefmakende campagnes, leek het laatste jaar minder in de schijnwerpers te staan. Maar volgens GAIA-oprichter en boegbeeld Michel Vandenbosch is de organisatie levendiger dan ooit. “Er gaan geen drie dagen voorbij of GAIA staat in de krant”, zegt Vandenbosch. “Maar dat is natuurlijk niet onze bedoeling, het resultaat telt voor ons. Wij voeren geen actie om actie te voeren. We komen ook met oplossingen.”

CD&V

“GAIA speelt in op de actualiteit”, klinkt het. Zo verzamelde een delegatie GAIA-supporters afgelopen weekend nog voor de start van het verkiezingscongres van de CD&V in Brugge. Ze nodigden CD&V-leden uit om zich gratis te laten castreren, zich onder dwang te laten voederen of zich zonder verdoving te laten slachten. “Het is ongezien dat dat de christendemocraten Dierenwelzijn willen onderbrengen bij Landbouw, dat is tegen de wil van 7 Vlamingen op 10”, zegt Vandenbosch.

Het is ongezien dat CDu0026V Dierenwelzijn wil onderbrengen bij Landbouw, dat is tegen de wil van 7 Vlamingen op 10

Michel Vandenbosch, GAIA

Uit een peiling, uitgevoerd door het onderzoeksbureau De Cijferij, blijkt namelijk dat bijna 7 op de 10 ondervraagden zijn stemvoorkeur bij de verkiezingen mee laat afhangen van de partijvisie over dierenwelzijn.

50.000 supporters

Vandenbosch beaamt wel dat sommige zaken nu eenmaal langer aanslepen en daarom eventjes van de publieke agenda verdwijnen. “Maar dat is niet altijd negatief, want wij willen tot duurzame oplossingen komen.” Zo heeft het vijftien jaar geduurd vooraleer het verbod op wilde dieren in circussen afgerond werd. “Maar op 1 maart was het zo ver en trad de wet eindelijk in voege”, vertelt Vandenbosch trots.

GAIA is intussen een gekende organisatie in België, die meer doet dan de aandacht trekken met choquerende campagnes. In 2009 nam België, onder meer dankzij acties van GAIA, het voortouw om een verbod op de handel in zeehondenproducten in te voeren in Europa. “Ook toen heeft GAIA opnieuw bewezen dat we geen marginale organisatie van het zevende knoopsgat zijn. De meerderheid van de Belgen staat achter ons, blijkt steeds meer”, aldus Vandenbosch.

De dierenrechtenorganisatie werd in 1992 opgericht en telt vandaag volgens Vandenbosch zo’n 50.000 directe supporters. “Maar met belangrijke petities bereiken we soms wel tot 250.000 mensen. Een cijfer dat politici niet zomaar kunnen negeren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content