Koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte (SP.A) heeft donderdagnamiddag enkele uren samengezeten met de voorzitters van PS, CDH en Ecolo naar aanleiding van zijn compromisvoorstel. Tijdens de vergadering hebben de Franstaligen een aantal vragen ter verduidelijking gesteld, zo werd gezegd na afloop.

Vande Lanotte begon donderdag te onderhandelen met de zeven partijen op basis van zijn compromisvoorstel inzake de financieringswet en de bevoegdheidsoverdracht. De bemiddelaar zag eerst de Franstalige partijen. Vrijdag komen N-VA, CD&V, SP.A en Groen! aan de beurt.

De drie Franstalige partijen zaten rond het middaguur eerst apart samen om het gesprek voor te bereiden en een eerste analyse van de tekst van de bemiddelaar te maken. Vande Lanotte ontving daarop de partijvoorzitters en hun specialisten omstreeks 14.30 uur in de Senaat.

Di Rupo: akkoord is mogelijk
Voor aanvang van de vergadering met Vande Lanotte zei PS-voorzitter Elio Di Rupo dat een akkoord mogelijk is, maar dat het niet eenvoudig zal zijn en dat er tijd voor nodig is. 'Johan heeft groot werk gedaan. De onderhandelingen kunnen nu beginnen. Laten we dus het maximale doen om ze te doen slagen'.

Ook CDH-voorzitster Joëlle Milquet en Ecolo-covoorzitter
Jean-Michel Javaux stelden dat een oplossing mogelijk is. Volgens Javaux is de nota van Vande Lanotte een basis voor onderhandelen, maar is er nog werk aan de winkel om een evenwicht te vinden. 'Dat kan nog dagen en weken duren'.

Milquet hield het bij de verklaring dat er nog zaken moeten worden uitgeklaard en dat het CDH 'nog veel vragen heeft'.

Na afloop van de vergadering, die tot omstreeks 18 uur duurde, was te horen dat de Franstaligen Vande Lanotte een
aantal vragen ter verduidelijking hebben gesteld.

Zo ontbreekt in de nota volgens hen een bijlage over de concrete berekening van de financieringswet. Sommigen wilden ook meer duidelijkheid over het verband met de begroting en eisten extra zaken voor Brussel. 'Er zullen weken nodig zijn', zo luidde het.

Vrijdag om 13 uur ontvangt Vande Lanotte N-VA, CD&V, SP.A en Groen!

Koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte (SP.A) heeft donderdagnamiddag enkele uren samengezeten met de voorzitters van PS, CDH en Ecolo naar aanleiding van zijn compromisvoorstel. Tijdens de vergadering hebben de Franstaligen een aantal vragen ter verduidelijking gesteld, zo werd gezegd na afloop.Vande Lanotte begon donderdag te onderhandelen met de zeven partijen op basis van zijn compromisvoorstel inzake de financieringswet en de bevoegdheidsoverdracht. De bemiddelaar zag eerst de Franstalige partijen. Vrijdag komen N-VA, CD&V, SP.A en Groen! aan de beurt.De drie Franstalige partijen zaten rond het middaguur eerst apart samen om het gesprek voor te bereiden en een eerste analyse van de tekst van de bemiddelaar te maken. Vande Lanotte ontving daarop de partijvoorzitters en hun specialisten omstreeks 14.30 uur in de Senaat. Di Rupo: akkoord is mogelijk Voor aanvang van de vergadering met Vande Lanotte zei PS-voorzitter Elio Di Rupo dat een akkoord mogelijk is, maar dat het niet eenvoudig zal zijn en dat er tijd voor nodig is. 'Johan heeft groot werk gedaan. De onderhandelingen kunnen nu beginnen. Laten we dus het maximale doen om ze te doen slagen'. Ook CDH-voorzitster Joëlle Milquet en Ecolo-covoorzitter Jean-Michel Javaux stelden dat een oplossing mogelijk is. Volgens Javaux is de nota van Vande Lanotte een basis voor onderhandelen, maar is er nog werk aan de winkel om een evenwicht te vinden. 'Dat kan nog dagen en weken duren'. Milquet hield het bij de verklaring dat er nog zaken moeten worden uitgeklaard en dat het CDH 'nog veel vragen heeft'. Na afloop van de vergadering, die tot omstreeks 18 uur duurde, was te horen dat de Franstaligen Vande Lanotte een aantal vragen ter verduidelijking hebben gesteld. Zo ontbreekt in de nota volgens hen een bijlage over de concrete berekening van de financieringswet. Sommigen wilden ook meer duidelijkheid over het verband met de begroting en eisten extra zaken voor Brussel. 'Er zullen weken nodig zijn', zo luidde het.Vrijdag om 13 uur ontvangt Vande Lanotte N-VA, CD&V, SP.A en Groen!