De Franstalige spoorvakbonden CGSP Cheminots en CSC-Transcom hebben zondagavond de stakingsaanzegging bij het spoor voor 6 en 7 januari bevestigd. Michel Abdissi, voorzitter van de socialistische CGSP Cheminots, en Isabelle Bertrand, nationaal secretaris van CSC-Transcom, hebben naar eigen zeggen geen enkele reactie van minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) ontvangen.

Beslissing onomkeerbaar

Vakbondsman Abdissi had zondagmiddag op de commerciële zender RTL TVI tegen zondag 22 uur een 'duidelijk signaal' vanwege de minister gevraagd over het verzekeren van een statutaire tewerkstelling - in kwantiteit en van kwaliteit - om de openbare diensten te redden. Dat signaal is er niet gekomen.

In gemeenschappelijk akkoord hebben de beide Waalse vakbonden daarop zondagavond de stakingsaanzegging voor 6 en 7 januari bevestigd, voor het verstrijken van de wettelijke termijn. Maandag zijn er interne werkvergaderingen, maar deze beslissing is onomkeerbaar, aldus Isabelle Bertrand.

Vanwege de minister van Mobiliteit wordt aangestipt dat de positie van de regering niet is veranderd. "Het standpunt van de regering is steeds geweest ruimte te bieden aan bemiddeling, met een bemiddelaar, eens de stakingsaanzegging is opgeheven", herinnert de woordvoerder van de minister van Mobiliteit.

Nieuwe staking in februari

Abdissi kondigde ook aan dat de voorziene stakingen van 21, 22 en 23 januari, die op vraag van de studenten werden uitgesteld vanwege de examens, zullen vastgelegd worden als de vakbonden de precieze data kennen waarop de semesterexamens in de beide taalgemeenschappen afgelopen zijn. "Ze worden begin februari voorzien".

De stakingsaanzeggingen werd ingediend in reactie op het mislukken van de onderhandelingen over een sociaal akkoord 2016-2018 en tegen de verhoging van de productiviteit bij de spoorwegen. De Vlaamse vakbondsvleugels ACV-Transcom en ACOD Spoor hebben eind december aangekondigd de stakingsaanzeggingen op te schorten. (Belga/TE)

De Franstalige spoorvakbonden CGSP Cheminots en CSC-Transcom hebben zondagavond de stakingsaanzegging bij het spoor voor 6 en 7 januari bevestigd. Michel Abdissi, voorzitter van de socialistische CGSP Cheminots, en Isabelle Bertrand, nationaal secretaris van CSC-Transcom, hebben naar eigen zeggen geen enkele reactie van minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) ontvangen.Vakbondsman Abdissi had zondagmiddag op de commerciële zender RTL TVI tegen zondag 22 uur een 'duidelijk signaal' vanwege de minister gevraagd over het verzekeren van een statutaire tewerkstelling - in kwantiteit en van kwaliteit - om de openbare diensten te redden. Dat signaal is er niet gekomen. In gemeenschappelijk akkoord hebben de beide Waalse vakbonden daarop zondagavond de stakingsaanzegging voor 6 en 7 januari bevestigd, voor het verstrijken van de wettelijke termijn. Maandag zijn er interne werkvergaderingen, maar deze beslissing is onomkeerbaar, aldus Isabelle Bertrand. Vanwege de minister van Mobiliteit wordt aangestipt dat de positie van de regering niet is veranderd. "Het standpunt van de regering is steeds geweest ruimte te bieden aan bemiddeling, met een bemiddelaar, eens de stakingsaanzegging is opgeheven", herinnert de woordvoerder van de minister van Mobiliteit. Abdissi kondigde ook aan dat de voorziene stakingen van 21, 22 en 23 januari, die op vraag van de studenten werden uitgesteld vanwege de examens, zullen vastgelegd worden als de vakbonden de precieze data kennen waarop de semesterexamens in de beide taalgemeenschappen afgelopen zijn. "Ze worden begin februari voorzien". De stakingsaanzeggingen werd ingediend in reactie op het mislukken van de onderhandelingen over een sociaal akkoord 2016-2018 en tegen de verhoging van de productiviteit bij de spoorwegen. De Vlaamse vakbondsvleugels ACV-Transcom en ACOD Spoor hebben eind december aangekondigd de stakingsaanzeggingen op te schorten. (Belga/TE)