Rechters in Brussel en Wallonië kondigden een symbolische actie aan, uit onvrede met de geplande hervormingen van justitie die volgens hen de toegang tot justitie zullen bemoeilijken. Ze kanten zich onder meer tegen de hervorming van de juridische bijstand (de pro deo's) en de verhoogde mobiliteit van magistraten.

"Elke hervorming stuit op protest", reageert minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) in De Ochtend (Radio 1). Maar als je een goede dienstverlening wil, is het niet de rechtszoekende die zich moet verplaatsen, maar Justitie zelf, redeneert ze.

Turtelboom verduidelijkt wel dat rechters vooral op hun eigen plaats aan de slag zullen blijven, maar vandaag zijn er te weinig mogelijkheden om tijdelijk voor versterking te zorgen als er een flessenhals dreigt te ontstaan, luidt het.

30 jaar studiewerk

Ze verwijst daarbij naar het recente arrest waarbij het hof van beroep in Brussel een man die de staatskas voor meer dan 10 miljoen euro had opgelicht, geen celstraf of boete heeft opgelegd. Het hof oordeelde dat hij schuldig was aan miljoenenfraude met btw-carrousels, maar dat het hem geen straf kan opleggen door een gebrek aan middelen en mensen bij justitie.

De liberale minister merkt op dat er al 30 jaar is gestudeerd over de hervorming en dat er ontzettend veel rapporten en analyses zijn geschreven. "Ik denk dat het moment is gekomen om te beslissen en als politici onze verantwoordelijkheid te nemen". (Belga/TE)

Rechters in Brussel en Wallonië kondigden een symbolische actie aan, uit onvrede met de geplande hervormingen van justitie die volgens hen de toegang tot justitie zullen bemoeilijken. Ze kanten zich onder meer tegen de hervorming van de juridische bijstand (de pro deo's) en de verhoogde mobiliteit van magistraten. "Elke hervorming stuit op protest", reageert minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) in De Ochtend (Radio 1). Maar als je een goede dienstverlening wil, is het niet de rechtszoekende die zich moet verplaatsen, maar Justitie zelf, redeneert ze. Turtelboom verduidelijkt wel dat rechters vooral op hun eigen plaats aan de slag zullen blijven, maar vandaag zijn er te weinig mogelijkheden om tijdelijk voor versterking te zorgen als er een flessenhals dreigt te ontstaan, luidt het. 30 jaar studiewerk Ze verwijst daarbij naar het recente arrest waarbij het hof van beroep in Brussel een man die de staatskas voor meer dan 10 miljoen euro had opgelicht, geen celstraf of boete heeft opgelegd. Het hof oordeelde dat hij schuldig was aan miljoenenfraude met btw-carrousels, maar dat het hem geen straf kan opleggen door een gebrek aan middelen en mensen bij justitie. De liberale minister merkt op dat er al 30 jaar is gestudeerd over de hervorming en dat er ontzettend veel rapporten en analyses zijn geschreven. "Ik denk dat het moment is gekomen om te beslissen en als politici onze verantwoordelijkheid te nemen". (Belga/TE)