De Franstalige partijen hebben in verschillende televisiedebatten laten blijken dat ze blijven geloven in de mogelijkheid om "binnenkort" tot een begrotingsakkoord te komen, zelfs al lopen de gesprekken erg moeizaam en wordt dit weekend sowieso geen witte rook meer verwacht.

De federale onderhandelaars zitten al voor derde dag op rij samen "in conclaaf", op zoek naar ruim 11 miljard om de begrotingsput te dichten. Toch is intussen duidelijk dat er naar alle waarschijnlijkheid ook de komende dagen nog voortgepraat zal worden, omdat een akkoord nog niet in het verschiet ligt.

Druk van buitenaf

Voor Kamervoorzitter André Flahaut (PS) is echter nog niets verloren. "Ik ben ervan overtuigd dat men zal slagen, omdat anders het risico bestaat dat men dictaten zal moeten ondergaan van buitenuit waarop we geen enkele grip meer hebben", zei hij, verwijzend naar de dreigende taal van de Europese Commissie.

Ook MR-minister van Ontwikkelingssamenwerking Olivier Chastel deelt die mening. "We zullen een oplossing vinden, want we staan onder druk van buitenaf", oordeelde de liberaal. Voor hem moeten maatregelen op kap van de burgers alvast zo veel mogelijk vermeden worden.

Tijdens de televisiedebatten kwamen ook de gevoeliger Europese aanbevelingen aan bod, zoals de hervorming van de index. Een volledige afschaffing van het systeem werd door geen enkele Franstalige partij geëist, al staat lang niet iedereen op een lijn over de te volgen weg. Op vlak van de dienstencheques bevestigde cdH-Kamerfractieleider Catherine Fonck dan weer het verzet van haar partij tegen elke grote hervorming, omdat dat te veel jobs zou kosten. (Belga/INM)

De Franstalige partijen hebben in verschillende televisiedebatten laten blijken dat ze blijven geloven in de mogelijkheid om "binnenkort" tot een begrotingsakkoord te komen, zelfs al lopen de gesprekken erg moeizaam en wordt dit weekend sowieso geen witte rook meer verwacht. De federale onderhandelaars zitten al voor derde dag op rij samen "in conclaaf", op zoek naar ruim 11 miljard om de begrotingsput te dichten. Toch is intussen duidelijk dat er naar alle waarschijnlijkheid ook de komende dagen nog voortgepraat zal worden, omdat een akkoord nog niet in het verschiet ligt. Druk van buitenaf Voor Kamervoorzitter André Flahaut (PS) is echter nog niets verloren. "Ik ben ervan overtuigd dat men zal slagen, omdat anders het risico bestaat dat men dictaten zal moeten ondergaan van buitenuit waarop we geen enkele grip meer hebben", zei hij, verwijzend naar de dreigende taal van de Europese Commissie. Ook MR-minister van Ontwikkelingssamenwerking Olivier Chastel deelt die mening. "We zullen een oplossing vinden, want we staan onder druk van buitenaf", oordeelde de liberaal. Voor hem moeten maatregelen op kap van de burgers alvast zo veel mogelijk vermeden worden. Tijdens de televisiedebatten kwamen ook de gevoeliger Europese aanbevelingen aan bod, zoals de hervorming van de index. Een volledige afschaffing van het systeem werd door geen enkele Franstalige partij geëist, al staat lang niet iedereen op een lijn over de te volgen weg. Op vlak van de dienstencheques bevestigde cdH-Kamerfractieleider Catherine Fonck dan weer het verzet van haar partij tegen elke grote hervorming, omdat dat te veel jobs zou kosten. (Belga/INM)