De 29-jarige Fransman uit het Noord-Franse Roubaix, Mehdi Nemmouche, wordt er volgens een bron dichtbij het onderzoek van verdacht dat hij in 2013 bij jihadisten in Syrië was. Hij stond daarom geficheerd bij de DGSI (direction générale de la sécurité intérieure), de algemene directie van de binnenlandse veiligheid van Frankrijk, zei deze bron. De verdachte werd in voorlopige hechtenis genomen voor maximaal 96 uur, dus tot dinsdag, wegens moord en poging tot moord in verband met terrorisme, preciseerde een gerechtelijke bron. Als de speurders een nakende terreurdreiging inroepen, kan hij 144 uur lang vastgehouden worden, dus tot donderdag.

Eerdere veroordeling

De Fransman werd in het busstation Saint-Charles in Marseille door de douane opgepakt, toen hij in een autocar zat die uit Amsterdam kwam en via Brussel naar Frankrijk reed. In zijn bagage zaten een kalasjnikov en een revolver met munitie. "Wapens van de types die op 24 mei in Brussel gebruikt werden", legde een van de bronnen uit. Hij had ook een draagbare camera van het type GoPro, en een pet die gelijkt op de pet die de schutter van het Joods Museum droeg.

Nemmouche is in Frankrijk gekend bij het gerecht. Hij is in mei 2009 samen met twee anderen veroordeeld tot 48 maanden cel voor een overval op een superette in Tourcoing, op 13 augustus 2006. In België was hij niet gekend bij het gerecht. Ons land vraagt de uitlevering van de man. Hoelang de procedure van uitlevering zal duren, is nog niet duidelijk.

'We zullen ze bestrijden' (Hollande)

De Franse president François Hollande zei in een reactie dat de verdachte opgepakt werd "zodra hij een voet in Frankrijk had gezet". De president benadrukte de efficiëntie van de ordediensten. "We zullen ze bestrijden, we zullen ze bestrijden, we zullen ze bestrijden", zei het staatshoofd over de jihadisten die naar Europa terugkeren nadat ze in Syrië gevochten hebben. "De hele regering is gemobiliseerd om de jihadisten op te volgen en te vermijden dat ze kwaad kunnen doen, met name wanneer ze naar Frankrijk of Europa terugkeren", aldus Hollande. "Het is een strijd van alle instanties." Volgens de president is dit de strekking van het actieplan dat de regering in april voorstelde ter bestrijding van netwerken van jihadisten, een plan dat "de komende maanden uitgebreid zal worden".

Bij de schietpartij in het Joods Museum werden een Israëlisch paar doodgeschoten en een Française die er als vrijwilligster werkte. Een Belgische werknemer raakte levensgevaarlijk gewond. Het Belgische gerecht ging er vanaf maandag van uit dat het om een terreurdaad ging.

Ongeveer 780 mensen die in Frankrijk wonen, zijn naar verluidt naar Syrië vertrokken, uit Syrië teruggekeerd of onderweg naar Syrië. België ageert ook tegen netwerken van jihadisten en schat dat ongeveer 200 van zijn onderdanen naar Syrië afgereisd zijn om er, vaak aan de zijde van Fransen, mee te vechten. (Belga/TE)

De 29-jarige Fransman uit het Noord-Franse Roubaix, Mehdi Nemmouche, wordt er volgens een bron dichtbij het onderzoek van verdacht dat hij in 2013 bij jihadisten in Syrië was. Hij stond daarom geficheerd bij de DGSI (direction générale de la sécurité intérieure), de algemene directie van de binnenlandse veiligheid van Frankrijk, zei deze bron. De verdachte werd in voorlopige hechtenis genomen voor maximaal 96 uur, dus tot dinsdag, wegens moord en poging tot moord in verband met terrorisme, preciseerde een gerechtelijke bron. Als de speurders een nakende terreurdreiging inroepen, kan hij 144 uur lang vastgehouden worden, dus tot donderdag. De Fransman werd in het busstation Saint-Charles in Marseille door de douane opgepakt, toen hij in een autocar zat die uit Amsterdam kwam en via Brussel naar Frankrijk reed. In zijn bagage zaten een kalasjnikov en een revolver met munitie. "Wapens van de types die op 24 mei in Brussel gebruikt werden", legde een van de bronnen uit. Hij had ook een draagbare camera van het type GoPro, en een pet die gelijkt op de pet die de schutter van het Joods Museum droeg.Nemmouche is in Frankrijk gekend bij het gerecht. Hij is in mei 2009 samen met twee anderen veroordeeld tot 48 maanden cel voor een overval op een superette in Tourcoing, op 13 augustus 2006. In België was hij niet gekend bij het gerecht. Ons land vraagt de uitlevering van de man. Hoelang de procedure van uitlevering zal duren, is nog niet duidelijk. De Franse president François Hollande zei in een reactie dat de verdachte opgepakt werd "zodra hij een voet in Frankrijk had gezet". De president benadrukte de efficiëntie van de ordediensten. "We zullen ze bestrijden, we zullen ze bestrijden, we zullen ze bestrijden", zei het staatshoofd over de jihadisten die naar Europa terugkeren nadat ze in Syrië gevochten hebben. "De hele regering is gemobiliseerd om de jihadisten op te volgen en te vermijden dat ze kwaad kunnen doen, met name wanneer ze naar Frankrijk of Europa terugkeren", aldus Hollande. "Het is een strijd van alle instanties." Volgens de president is dit de strekking van het actieplan dat de regering in april voorstelde ter bestrijding van netwerken van jihadisten, een plan dat "de komende maanden uitgebreid zal worden". Bij de schietpartij in het Joods Museum werden een Israëlisch paar doodgeschoten en een Française die er als vrijwilligster werkte. Een Belgische werknemer raakte levensgevaarlijk gewond. Het Belgische gerecht ging er vanaf maandag van uit dat het om een terreurdaad ging.Ongeveer 780 mensen die in Frankrijk wonen, zijn naar verluidt naar Syrië vertrokken, uit Syrië teruggekeerd of onderweg naar Syrië. België ageert ook tegen netwerken van jihadisten en schat dat ongeveer 200 van zijn onderdanen naar Syrië afgereisd zijn om er, vaak aan de zijde van Fransen, mee te vechten. (Belga/TE)