Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant nam vrijdag ontslag, nadat bleek dat ze het parlement verkeerd had geïnformeerd over kritische rapporten over de veiligheid van onze luchthavens. Daarna gingen de Franstalige liberalen op zoek naar een opvolger voor Galant. Dat wordt François Bellot.

Waals parlementslid François Bellot (62) zetelde tussen 2000 en 2010 in de Kamercommissie Infrastructuur, waarvan de laatste drie jaar als voorzitter. Bellot geldt als een specialist van de spoorwegen, aldus MR-voorzitter Olivier Chastel in een toelichting tijdens een persconferentie.

Bellot is burgemeester van Rochefort en al vijftien jaar parlementslid. Hij zetelde tien jaar in de Kamer, waar hij het spoorwegdossier van nabij volgde. Hij was onder meer voorzitter van de commissie spoorwegveiligheid die na de treinramp in Buizingen werd opgericht.

'Moeilijke dossiers'

MR-voorzitter Chastel merkt op dat Bellot meteen moeilijke dossiers op zijn bord krijgt: de modernisering van de NMBS, de realisatie van het voorstadsnet (GEN) en een duurzame oplossing voor het vliegtuiglawaai rond de luchthaven van Zaventem.

Maar het eerste werk voor Bellot wordt ongetwijfeld de volledige heropstart van de luchthaven van Zaventem na de terreuraanslagen van 22 maart. Momenteel draait de luchthaven op 65 procent. Bellot zelf zei alvast dat hij zich zo snel mogelijk in dat dossier wil vastbijten.

(Belga/BO)

Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant nam vrijdag ontslag, nadat bleek dat ze het parlement verkeerd had geïnformeerd over kritische rapporten over de veiligheid van onze luchthavens. Daarna gingen de Franstalige liberalen op zoek naar een opvolger voor Galant. Dat wordt François Bellot.Waals parlementslid François Bellot (62) zetelde tussen 2000 en 2010 in de Kamercommissie Infrastructuur, waarvan de laatste drie jaar als voorzitter. Bellot geldt als een specialist van de spoorwegen, aldus MR-voorzitter Olivier Chastel in een toelichting tijdens een persconferentie.Bellot is burgemeester van Rochefort en al vijftien jaar parlementslid. Hij zetelde tien jaar in de Kamer, waar hij het spoorwegdossier van nabij volgde. Hij was onder meer voorzitter van de commissie spoorwegveiligheid die na de treinramp in Buizingen werd opgericht. MR-voorzitter Chastel merkt op dat Bellot meteen moeilijke dossiers op zijn bord krijgt: de modernisering van de NMBS, de realisatie van het voorstadsnet (GEN) en een duurzame oplossing voor het vliegtuiglawaai rond de luchthaven van Zaventem. Maar het eerste werk voor Bellot wordt ongetwijfeld de volledige heropstart van de luchthaven van Zaventem na de terreuraanslagen van 22 maart. Momenteel draait de luchthaven op 65 procent. Bellot zelf zei alvast dat hij zich zo snel mogelijk in dat dossier wil vastbijten.(Belga/BO)