Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) start dit jaar met een campagne om vrachtwagenbestuurders te informeren over maatregelen die ze kunnen nemen om te vermijden dat illegalen aan boord komen. Hij wil ook een verbindingsofficier van Vreemdelingenzaken naar Parijs sturen en het verschuiven van de problematiek naar Vlaams-Brabant aanpakken, verduidelijkte hij na afloop van het bezoek aan een controle-actie langs de E40 in Drongen.

'Beter beveiligen'

Francken zegt dat de middelen voor de preventiecampagne voorzien zijn, maar dat die campagne momenteel nog uitgewerkt wordt. Wel wil hij dit jaar starten met het sensibiliseren van vrachtwagenbestuurders die overnachten op snelwegparkings. "We gaan hen duidelijk maken hoe ze preventief actie kunnen ondernemen", zegt Francken. "Als ze in Groot-Brittannië met illegalen aan boord betrapt worden, dan krijgen ze grote boetes terwijl de schuld niet bij hen ligt." Door vrachtwagens beter te beveiligen, krijgen criminele bendes ook minder mogelijkheden om illegalen te verstoppen, zegt Francken nog. Hij zegt ook dat er blijvend ingezet wordt op het aanpakken van de georganiseerde misdaad.

Verbindingsofficier in Parijs

Daarnaast wil de staatssecretaris een verbindingsofficier van Vreemdelingenzaken naar Parijs sturen om de samenwerking met ons land te verbeteren. Hij vraagt Frankrijk ook om een verbindingsofficier naar Brussel te sturen. "Onze Dienst Vreemdelingzaken heeft al een verbindingsofficier in Den Haag, maar niet in Parijs, wat vreemd is", zegt Francken. Hij merkt op dat de Belgische politiediensten en Frankrijk al langer samenwerken.

In eigen land, in de provincie Vlaams-Brabant, wil Francken de samenwerking tussen politie en gerecht verbeteren en hen betrekken in het "E40-overleg" rond de problematiek. "Dat is nodig, want het probleem verschuift zich naar de parkings van Groot-Bijgaarden en Rotselaar", zegt Francken. Het totaal aantal gevatte illegalen - 562 - in de drie provincies bleef het afgelopen jaar min of meer stabiel, maar de daling in Oost- en West-Vlaanderen werd 'gecompenseerd' door een stijgend aantal betrapte illegalen in Vlaams-Brabant. Francken merkt ook op dat er door de terreurdreiging de afgelopen maanden minder controles waren. (Belga/WB)

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) start dit jaar met een campagne om vrachtwagenbestuurders te informeren over maatregelen die ze kunnen nemen om te vermijden dat illegalen aan boord komen. Hij wil ook een verbindingsofficier van Vreemdelingenzaken naar Parijs sturen en het verschuiven van de problematiek naar Vlaams-Brabant aanpakken, verduidelijkte hij na afloop van het bezoek aan een controle-actie langs de E40 in Drongen. Francken zegt dat de middelen voor de preventiecampagne voorzien zijn, maar dat die campagne momenteel nog uitgewerkt wordt. Wel wil hij dit jaar starten met het sensibiliseren van vrachtwagenbestuurders die overnachten op snelwegparkings. "We gaan hen duidelijk maken hoe ze preventief actie kunnen ondernemen", zegt Francken. "Als ze in Groot-Brittannië met illegalen aan boord betrapt worden, dan krijgen ze grote boetes terwijl de schuld niet bij hen ligt." Door vrachtwagens beter te beveiligen, krijgen criminele bendes ook minder mogelijkheden om illegalen te verstoppen, zegt Francken nog. Hij zegt ook dat er blijvend ingezet wordt op het aanpakken van de georganiseerde misdaad. Daarnaast wil de staatssecretaris een verbindingsofficier van Vreemdelingenzaken naar Parijs sturen om de samenwerking met ons land te verbeteren. Hij vraagt Frankrijk ook om een verbindingsofficier naar Brussel te sturen. "Onze Dienst Vreemdelingzaken heeft al een verbindingsofficier in Den Haag, maar niet in Parijs, wat vreemd is", zegt Francken. Hij merkt op dat de Belgische politiediensten en Frankrijk al langer samenwerken. In eigen land, in de provincie Vlaams-Brabant, wil Francken de samenwerking tussen politie en gerecht verbeteren en hen betrekken in het "E40-overleg" rond de problematiek. "Dat is nodig, want het probleem verschuift zich naar de parkings van Groot-Bijgaarden en Rotselaar", zegt Francken. Het totaal aantal gevatte illegalen - 562 - in de drie provincies bleef het afgelopen jaar min of meer stabiel, maar de daling in Oost- en West-Vlaanderen werd 'gecompenseerd' door een stijgend aantal betrapte illegalen in Vlaams-Brabant. Francken merkt ook op dat er door de terreurdreiging de afgelopen maanden minder controles waren. (Belga/WB)