Dat zei hij tijdens een uitgebreid interview met De Tijd.

Vaak worden meerdere gerechtelijke procedures opgestart om een repatriëring te verhinderen, regelmatig tot net voor het geplande vertrek van het vliegtuig.

"Daarom willen we het gemakkelijker maken boetes te geven aan mensen die zonder redenen blijven procederen enkel en alleen om een uitwijzing die al vaststaat tegen te houden", zegt Theo Francken. Vandaag kunnen al boetes tot 2.500 euro worden opgelegd, maar de procedures zijn duur en tijdrovend. Bovendien zijn de procedures vaak zinloos, want de illegale klagers hebben meestal geen geld om de boete te betalen. Francken wil de procedure vereenvoudigen, zodat het gemakkelijk wordt om onterecht gebruik van de beroepsprocedure te sanctioneren. Ook wil hij het mogelijk maken advocaten die voortdurend onterecht procederen, financieel te straffen.

De repatriëring staat extra in de belangstelling sinds begin deze maand een illegaal in het land verblijvende Algerijn aan het politiekantoor van Charleroi agenten aanviel.

Sindsdien kondigde Francken aan dat er 1.000 extra plaatsen komen in gesloten asielcentra, van waaruit uitgeprocedeerden teruggestuurd kunnen worden.

'Radicalisering van opinies'

In hetzelfde gesprek met De Tijd maakt Francken zich zorgen over de radicalisering, niet van moslims maar in het algemeen.

"De publieke opinie is in sneltempo aan het radicaliseren".

Hij gewaagt over de woedende mails die hij krijgt van boze burgers. "Ik ben bang dat veel opiniemakers en politici onderschatten hoe diep het ongenoegen zit."

(Belga/RR)

Dat zei hij tijdens een uitgebreid interview met De Tijd. Vaak worden meerdere gerechtelijke procedures opgestart om een repatriëring te verhinderen, regelmatig tot net voor het geplande vertrek van het vliegtuig. "Daarom willen we het gemakkelijker maken boetes te geven aan mensen die zonder redenen blijven procederen enkel en alleen om een uitwijzing die al vaststaat tegen te houden", zegt Theo Francken. Vandaag kunnen al boetes tot 2.500 euro worden opgelegd, maar de procedures zijn duur en tijdrovend. Bovendien zijn de procedures vaak zinloos, want de illegale klagers hebben meestal geen geld om de boete te betalen. Francken wil de procedure vereenvoudigen, zodat het gemakkelijk wordt om onterecht gebruik van de beroepsprocedure te sanctioneren. Ook wil hij het mogelijk maken advocaten die voortdurend onterecht procederen, financieel te straffen.De repatriëring staat extra in de belangstelling sinds begin deze maand een illegaal in het land verblijvende Algerijn aan het politiekantoor van Charleroi agenten aanviel. Sindsdien kondigde Francken aan dat er 1.000 extra plaatsen komen in gesloten asielcentra, van waaruit uitgeprocedeerden teruggestuurd kunnen worden.In hetzelfde gesprek met De Tijd maakt Francken zich zorgen over de radicalisering, niet van moslims maar in het algemeen."De publieke opinie is in sneltempo aan het radicaliseren".Hij gewaagt over de woedende mails die hij krijgt van boze burgers. "Ik ben bang dat veel opiniemakers en politici onderschatten hoe diep het ongenoegen zit."(Belga/RR)