Francken verdubbelt vertrekpremie voor Irakezen: ‘Geen willekeurig oorlogsgeweld in Bagdad’

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) bezoekt asielzoekers in Lommel © Belga

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) verdubbelt de vertrekpremie voor Irakezen die vrijwillig terugkeren. De actie is enkel geldig voor wie vertrekt in mei.

“Ik ben ervan bewust dat die informatie niet aangenaam is”, besluit staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) in de brief die hij naar de 9.469 Iraakse burgers die in 2015 in België asiel aanvroegen stuurde. Om hen te stimuleren om terug te keren naar Irak biedt hij een repatriëringspremie van 500 euro voor elke vluchteling die België voor 31 mei verlaat. En hij legt uit dat Irak niet zo instabiel is.

In oktober laatstleden had Theo Francken al een eerste brief verstuurd naar de Iraakse asielzoekers die in een open centrum verblijven, waarin hij hen aanspoorde om vrijwillig terug te keren. Hij zei dat asielaanvragen voor vluchtelingen uit Bagdad en zijn voorsteden bevroren waren, omdat de “veiligheidssituatie er sinds 2014 veranderd was, en een asielzoeker vandaag geen echt risico meer loopt als hij terugkeert”.

Op 3 mei schreef hij opnieuw een brief. Ons zustermagazine Le Vif/L’Express heeft de in het Arabisch geschreven brief kunnen inkijken (zie onder). Het schrijven is gericht aan de 9.469 Irakese burgers die in 2015 in België asiel aanvroegen.

Irak maakt geen deel uit van de gevaarlijkste landen, zegt Francken

De staatssecretaris herinnert er aan dat omwille van de toevloed aan vluchtelingen, de behandeling van de aanvragen veel vertraging heeft opgelopen. En vooral dat bij meer dan de helft van de procedures de subsidiaire bescherming geweigerd werd aan de Iraakse asielzoekers.

Hij maakt bekend dat de wet die op 28 april laatstleden gestemd werd, voortaan de beschermingsduur van het vluchtelingstatuut op 5 jaar beperkt, vernieuwbaar of niet. Hij voegt er aan toe dat de toegang tot individuele woningen enkel geboden wordt aan gezinnen uit landen met een hoge herkenningsgraad, dus de gevaarlijkste. En Irak, zegt hij, maakt daar geen deel van uit.

Hij verduidelijkt dat de voorwaarden voor gezinshereniging verstrengd zijn. De procedure is verlengd met negen maanden en kan, als ze niet slaagt, tot het verlies van het vluchtelingstatuut leiden van de aanvrager.

Hij herhaalt dat de afgewezen asielzoekers gerepatrieerd zullen worden, vrijwillig of niet. Wie niet vrijwillig terugkeert kan een driejarig toegangsverbod krijgen tot de Schengenzone.

‘Omdat die info onaangenaam is’

En, “omdat hij bewust is dat die info onaangenaam is”, stelt hij voor aan de Iraakse asielzoekers “te genieten van de hulp van de Belgische autoriteiten om terug te keren naar Irak”. 1.500 Irakezen hebben al die vrijwillige terugkeerroute genomen.

Om de beweging te versnellen lanceert de staatssecretaris een grootscheepse operatie, enkel geldig voor de maand mei en voor de Irakezen: 500 euro terugkeerpremie in plaats van 250. Een verdubbeling van de premie, dus.

Het zijn dus vooral de Irakezen uit Bagdad en omgeving die betrokken zijn, omdat “de situatie in die regio er geen is van willekeurig oorlogsgeweld”, meent Theo Francken.

Iraaks parlement geplunderd

Enkele dagen geleden hebben sjiitische aanhangers van Moqtada Al-Sadr echter het Iraakse parlement in Badgad geplunderd, in het hart van de zogenaamde ultrabeveiligde “groene zone”. Dertien jaar lang heeft niemand de buurt mogen betreden zonder toestemming. Manifestanten, die de parlementsleden uit hun voorheen onneembaar fort verjaagd hebben onder het geroep “laf” en “corrupt”, willen de sjiitische premier Haider Al-Abadi onder druk zetten om ontslag te nemen en een executief technocraten in de plaats te benoemen. De regering die al zeer zwak is, is nog verzwakt door die betogingen.

Bovendien vecht die zeer zwakke regering van een zeer instabiele staat een oorlog uit tegen de Islamitische Staat. Die oorlog is grotendeels uitbesteed aan Iran op de grond en aan het Westen in de lucht. IS bezet nog verschillende belangrijke steden van het land en heeft volgens sommige specialisten zelfs zijn invloed versterkt in sommige zones rond Bagdad. Dat geeft de ‘hoogachtend’ onderaan de brief een ongemakkelijke toon.

Nicolas De Decker

De brief van Francken:

Francken verdubbelt vertrekpremie voor Irakezen: 'Geen willekeurig oorlogsgeweld in Bagdad'
De brief van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) aan Irakese asielzoekers.
De brief van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) aan Irakese asielzoekers.© .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content