Francken schort 'terugdrijving' Soedanese asielzoeker op

De N-VA-staatssecretaris benadrukt wel dat het niet om een repatriëring gaat.

Theo Francken. © Belga Image

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft de vlucht van een afgewezen Soedanese asielzoeker 'on hold' gezet. Dat heeft hij gezegd aan de VTM-nieuwsredactie nadat bekend raakte dat de man, ondanks de beslissing van premier Charles Michel (MR) om niemand terug te sturen naar Soedan tot berichten over foltering uitgeklaard zijn, op het vliegtuig naar Egypte zou worden gezet.

Volgens zijn advocaat dreigt de man daar echter meteen de grens met buurland Soedan te worden overgezet en gaat het om een omweg om hem toch nog uit te kunnen wijzen naar Soedan.

Francken benadrukte tegenover VTM Nieuws wel dat het niet om een repatriëring gaat, maar om een terugdrijving, omdat de man is aangekomen aan de grens met België maar niet aan de juiste voorwaarden voldeed om ons land binnen te mogen.

'Dat betekent dat iemand zich aan de grens - bijvoorbeeld op Brussels Airport - heeft aangediend, maar niet voldoet aan de juiste voorwaarden om ons land binnen te komen. Hij bevond zich dus nog niet op het Belgische grondgebied.' De luchtvaartmaatschappij moet de man dan terugvliegen naar het punt van inscheping, in deze Caïro.

De Soedanees kreeg dus een negatieve asielbeslissing die ook in beroep door de Raad voor Vergunningsbetwistingen bevestigd werd. De man was dus volgens Francken helemaal uitgeprocedeerd.

'We hebben overleg gepleegd met de premier en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en beslist om de terugdrijving uit te stellen tot het onderzoek afgerond is,' klinkt het.

Controverse

De zaak van teruggestuurde Soedanezen die zeggen bij aankomst te zijn mishandeld of gefolterd, beroert al dagen de politieke gemoederen en bracht Francken in het oog van de storm. Vanuit verschillende partijen, waaronder coalitiepartner CD&V, werd Francken al opgeroepen om 'zijn politieke verantwoordelijkheid te nemen'.

Lees meer...