Francken over uitgewezen Albanees: ‘Illegalen horen hier niet thuis, criminele illegalen al helemaal niet’

Gevangenis van Gent © BELGA

Theo Francken reageert op het nieuws dat DVZ opnieuw op het punt staat om een Albanees het land uit te zetten die op borgtocht is vrijgelaten.

De Gentse Albanees Agron G. (37), die illegaal in België verblijft, wordt binnenkort allicht het land uitgezet door de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ). De man moest zich echter ter beschikking houden van het gerecht, nadat hij op 16 juli in Gent werd opgepakt met 15 gram cocaïne op zak. G. zou op 24 juli vrijkomen op voorwaarde dat hij zich ter beschikking zou houden voor eventuele ondervraging.

De DVZ heeft echter de beslissing genomen de man het land uit te zetten. Als alles loopt zoals voorzien wordt G. dinsdag op bevel van de DVZ van de gevangenis overgebracht naar een gesloten centrum. Met het oog op repatriëring naar Albanië. Het gerecht in Gent wist niets van die repatriëring, zo bericht De Standaard.

Dat illegalen die op borg worden vrijgelaten uit de gevangenis, worden uitgewezen, is mede het gevolg van capaciteitsproblemen bij de gevangenissen. Dat zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) dinsdag in De Ochtend op Radio 1.

‘Er is een capaciteitsprobleem in de gevangenissen, al jaar en dag. Daarom worden heel veel mensen voorwaardelijk vrijgelaten, ook mensen waarbij je bedenkingen kunt hebben dat ze worden vrijgelaten. Dat zijn vaak illegalen, mensen zonder wettelijke verblijfplaats’, zegt Francken. ‘Hoe ga je die terugvinden? Als ik dan de mogelijkheid heb, dan zet ik ze uit. Illegalen horen hier niet thuis, criminele illegalen al helemaal niet.’

De advocaat van de Albanees verklaarde maandag in Terzake dat de familie van zijn cliënt 5.000 euro ophoestte om de man vrij te krijgen, en zich bedrogen voelt omdat de man zal worden overgebracht naar een gesloten centrum. ‘Ik sta achter de woorden van mijn directeur-generaal (van de DVZ, Freddy Roosemont) gisteren in Terzake. Dit is een administratieve afhandeling. De illegaliteit is ook een misdrijf en als Justitie en de rechtbank beslist om iemand voorwaardelijk vrij te stellen, goed wetende dat die man illegaal op het grondgebied is, dan treedt de vreemdelingenwet in werking, en dat betekent dat wij administratief die procedure moeten volgen. Anders zou hij ook een bevel krijgen om het grondgebied te verlaten’, aldus Francken nog. ‘Stel dat zo iemand twee of drie jaar hier zou blijven tot er een definitieve vordering is en stel dat hij weer feiten pleegt, een moord, een verkrachting, een gewapende overval, wie zou u dan bellen?’, klinkt het nog. ‘U zou mij bellen. U zou zeggen, meneer Francken, die man was illegaal, waarom heeft u hem het land dan niet uitgezet? Waarom heeft hij dan die vrouw kunnen verkrachten?’

Freddy Roosemont, de directeur-generaal van DVZ, reageert dat G. het land wordt uitgezet omdat het onwaarschijnlijk zou zijn dat de man een celstraf krijgt. ‘Verwikkeld zijn in een gerechtelijk onderzoek is voor ons geen argument om iemand die illegaal in ons land is, te laten blijven. En laat ons ook eerlijk zijn: de kans dat de betrokkene een effectieve celstraf krijgt voor de feiten die hij gepleegd zou hebben, is nihil.’

Het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wenste nog niet te reageren.

‘Belgium’s most wanted’

Eerder veroorzaakte de zaak-Rustemi heel wat ophef in België. De Albanees Safet Rustemi, volgens De Standaard één van de zwaarste criminelen van het land, werd in juni 2017 door de DVZ het land uitgezet. Nochtans was hij in Brussel veroordeeld tot negen jaar cel en hing hem een nog zwaardere straf boven het hoofd in een andere zaak.

Rustemi werd recent toegevoegd aan de lijst ‘Belgium’s most wanted’, de lijst met voortvluchtige misdadigers die gezocht worden door de Belgische politiediensten. Aanvankelijk beweerde Francken dat de DVZ onvoldoende informatie van Justitie had gekregen. Ondertussen is gebleken dat de DVZ wel degelijk kon weten dat Rustemi verdacht werd. Rustemi kreeg bij verstek 22 jaar cel, maar hij loopt vrij rond in Albanië.

‘Het doet vragen rijzen’, zei SP.A-Kamerfractieleidster Meryame Kitir aan persagentschap Belga. ‘Hoeveel criminelen heeft België zo nog uitgezet zonder enige garantie op opvolging, berechting of gevangenis? Waarom zou wie uitgezet wordt hier morgen niet terug kunnen staan, bijvoorbeeld?’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content