België moet overwegen om de grenzen te sluiten 'indien de vluchtelingenstroom zich verlegt naar ons land. Maar op dit moment is daar geen sprake van', zei Francken in De Ochtend op Radio 1.

Duitsland voerde zondagavond opnieuw grenscontroles in met Oostenrijk. Op twee weken tijd kwamen er in München alleen al 63.000 vluchtelingen aan en dat is niet houdbaar, klonk het. 'Ik heb daar begrip voor. Ik denk dat er te veel druk is en dat is onveilig', reageerde Francken.

'We zijn met vuur aan het spelen'

In één adem waarschuwt hij ook dat de vluchtelingen aan de Duitse grens nu misschien elders zullen aankloppen. En dus moet ook België grenscontroles overwegen, vindt de N-VA'er. Maar wel pas 'als we in een soortgelijke situatie zouden komen, wat op dit moment niet is'.

Als ik zie dat Oostenrijk, Tsjechië, Hongarije en Duitsland hun binnengrenzen beginnen sluiten, dan zoekt men een land waar men naartoe kan. Je krijgt dan een soort cascade-effect en dan is Schengen de facto opgezegd', voegde de staatssecretaris er nog aan toe. 'We zijn met vuur aan het spelen.'

'Grenscontroles moeten tijdelijk zijn'

Dat zoveel vluchtelingen de voorbije weken en dagen naar Duitsland trokken, heeft volgens Francken alles te maken met de aankondiging van bondskanselier Angela Merkel dat dit jaar 800.000 vluchtelingen kunnen worden opgevangen.

'Dat is eigenlijk zeggen: 'kom maar af'. Maar operationeel en logistiek is dat totaal onmogelijk', oordeelt hij. 'Ik kreeg vaak de vraag waarom België niet als Duitsland doet maar ik heb daar nooit echt op geantwoord. Ik denk dat daar nu niet veel commentaar bij nodig is.'

De grenscontroles moeten in elk geval tijdelijk zijn, vindt Francken. 'Ik geloof wel in Schengen. De vrije economische ruimte en vrij verkeer zijn een goede zaak', besloot de staatssecretaris.

'Zonder grenscontroles in Griekenland heeft Schengen weinig zin'

Tijdens de bijzondere bijeenkomst van ministers van Binnenlandse Zaken van de EU, waar Francken deze namiddag ook naartoe gaat, zal ons land voor een verplichte spreiding pleiten. Francken vindt dat iedereen zijn deel moet doen. 'Als solidariteit in een richting werkt heeft Europa niet veel zin.'

'Grensbewaking moet gebeuren aan de zuidelijke schengengrens, die staat de facto wagewijd open. Hongarije probeert iets te doen en krijgt kritiek. Een ander land dat de grens openzet, daar wordt niets van gezegd. Het is alsof we na de affaires met de Grexit van Griekenland afblijven. Zonder goede grenscontroles en asielbehandeling daar, heeft Schengen weinig zin.' (NSK)

België moet overwegen om de grenzen te sluiten 'indien de vluchtelingenstroom zich verlegt naar ons land. Maar op dit moment is daar geen sprake van', zei Francken in De Ochtend op Radio 1.Duitsland voerde zondagavond opnieuw grenscontroles in met Oostenrijk. Op twee weken tijd kwamen er in München alleen al 63.000 vluchtelingen aan en dat is niet houdbaar, klonk het. 'Ik heb daar begrip voor. Ik denk dat er te veel druk is en dat is onveilig', reageerde Francken.'We zijn met vuur aan het spelen'In één adem waarschuwt hij ook dat de vluchtelingen aan de Duitse grens nu misschien elders zullen aankloppen. En dus moet ook België grenscontroles overwegen, vindt de N-VA'er. Maar wel pas 'als we in een soortgelijke situatie zouden komen, wat op dit moment niet is'.Als ik zie dat Oostenrijk, Tsjechië, Hongarije en Duitsland hun binnengrenzen beginnen sluiten, dan zoekt men een land waar men naartoe kan. Je krijgt dan een soort cascade-effect en dan is Schengen de facto opgezegd', voegde de staatssecretaris er nog aan toe. 'We zijn met vuur aan het spelen.''Grenscontroles moeten tijdelijk zijn'Dat zoveel vluchtelingen de voorbije weken en dagen naar Duitsland trokken, heeft volgens Francken alles te maken met de aankondiging van bondskanselier Angela Merkel dat dit jaar 800.000 vluchtelingen kunnen worden opgevangen. 'Dat is eigenlijk zeggen: 'kom maar af'. Maar operationeel en logistiek is dat totaal onmogelijk', oordeelt hij. 'Ik kreeg vaak de vraag waarom België niet als Duitsland doet maar ik heb daar nooit echt op geantwoord. Ik denk dat daar nu niet veel commentaar bij nodig is.'De grenscontroles moeten in elk geval tijdelijk zijn, vindt Francken. 'Ik geloof wel in Schengen. De vrije economische ruimte en vrij verkeer zijn een goede zaak', besloot de staatssecretaris. 'Zonder grenscontroles in Griekenland heeft Schengen weinig zin'Tijdens de bijzondere bijeenkomst van ministers van Binnenlandse Zaken van de EU, waar Francken deze namiddag ook naartoe gaat, zal ons land voor een verplichte spreiding pleiten. Francken vindt dat iedereen zijn deel moet doen. 'Als solidariteit in een richting werkt heeft Europa niet veel zin.' 'Grensbewaking moet gebeuren aan de zuidelijke schengengrens, die staat de facto wagewijd open. Hongarije probeert iets te doen en krijgt kritiek. Een ander land dat de grens openzet, daar wordt niets van gezegd. Het is alsof we na de affaires met de Grexit van Griekenland afblijven. Zonder goede grenscontroles en asielbehandeling daar, heeft Schengen weinig zin.' (NSK)