Francken werd door de rechtbank een dwangsom opgelegd van 4.000 euro per dag dat de familie geweigerd wordt. Omdat de som nog niet betaald werd, stuurde de advocaat van het gezin, Mieke Van den Broeck, deze namiddag een deurwaarder naar het kabinet van Francken. Die weigert voorlopig te betalen, maar bekijkt wel of eht geld op ene geblokkeerde rekening kan gezet worden zolang de beroepsprocedure loopt.

De staatssecretaris krijgt 24 uur om die te betalen. Als hij niet gehoorzaamt, kan de deurwaarder de 'schilderijen, auto's en spullen in het kabinet verkopen'.

'We moeten de druk opvoeren', zegt Van den Broeck. 'Francken legt beslissingen van de rechter gewoon naast zich neer terwijl mijn cliënten in Aleppo in een steeds onveiligere situatie zitten. Intussen is er een offensief begonnen en mijn cliënten vrezen voor hun leven.'

Vorige week nog klonk het bij de advocaten van het gezin dat Francken 'de basisprincipes van onze democratie verwerpt' door 'vier gerechtelijke beslissingen naast zich neer te leggen'. Er werd zelfs gepleit voor 'een burgerschapsverklaring voor staatssecretarissen'. Op Knack.be traden advocaten Sylvie Micholt en Joost Depotter hun confraters bij: 'Als alle politici met een dergelijke dedain voor onze rechters zouden optreden, mogen we morgen onze rechtsstaat ten grave dragen.'

'Alle middelen zullen uitgeput worden door onze advocaten om hiertegen te vechten,' aldus de woordvoerder van Francken. Vorige week nog zei Francken: 'Als dit doorgaat, is dat het failliet van het hele Europese asielsysteem.' (JVL)

Francken werd door de rechtbank een dwangsom opgelegd van 4.000 euro per dag dat de familie geweigerd wordt. Omdat de som nog niet betaald werd, stuurde de advocaat van het gezin, Mieke Van den Broeck, deze namiddag een deurwaarder naar het kabinet van Francken. Die weigert voorlopig te betalen, maar bekijkt wel of eht geld op ene geblokkeerde rekening kan gezet worden zolang de beroepsprocedure loopt.De staatssecretaris krijgt 24 uur om die te betalen. Als hij niet gehoorzaamt, kan de deurwaarder de 'schilderijen, auto's en spullen in het kabinet verkopen'. 'We moeten de druk opvoeren', zegt Van den Broeck. 'Francken legt beslissingen van de rechter gewoon naast zich neer terwijl mijn cliënten in Aleppo in een steeds onveiligere situatie zitten. Intussen is er een offensief begonnen en mijn cliënten vrezen voor hun leven.' Vorige week nog klonk het bij de advocaten van het gezin dat Francken 'de basisprincipes van onze democratie verwerpt' door 'vier gerechtelijke beslissingen naast zich neer te leggen'. Er werd zelfs gepleit voor 'een burgerschapsverklaring voor staatssecretarissen'. Op Knack.be traden advocaten Sylvie Micholt en Joost Depotter hun confraters bij: 'Als alle politici met een dergelijke dedain voor onze rechters zouden optreden, mogen we morgen onze rechtsstaat ten grave dragen.' 'Alle middelen zullen uitgeput worden door onze advocaten om hiertegen te vechten,' aldus de woordvoerder van Francken. Vorige week nog zei Francken: 'Als dit doorgaat, is dat het failliet van het hele Europese asielsysteem.' (JVL)