Francken in de clinch met Vervoort over opvangcentrum migranten: 'Geen Calais in onze hoofdstad'

30/09/17 om 10:19 - Bijgewerkt om 14:12

Bron: Belga

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) is niet te spreken over het voorstel van Brussels minister-president Rudi Vervoort, die pleit voor een opvangcentrum voor migranten die zich in de buurt van het Noordstation bevinden.

Francken in de clinch met Vervoort over opvangcentrum migranten: 'Geen Calais in onze hoofdstad'

Theo Francken (N-VA) © Belga

Francken trekt in een Facebook- en Twitter-bericht van leer tegen het voorstel van Brussels minister-president Rudi Vervoort, waarover geen akkoord bestaat binnen de Brusselse regering. "We doen alles om een tweede Calais te vermijden", schrijft de staatssecretaris.

Vervoort stelde vrijdag voor 500.000 euro vrij te maken om een opvangcentrum te financieren voor migranten die zich in de buurt van het Noordstation bevinden. Vervoort is niet van plan om over de migrantenproblematiek in het Maximiliaanpark alleen actie te ondernemen, zonder de federale regering, maar dan moet die wel snel haar verantwoordelijkheid opnemen, luidt het zaterdag. "De bevoegdheid voor de migranten in het Brussels Maximiliaanpark is federaal. Daarom heeft de Brusselse regering geen enkele beslissing genomen om de situatie op te lossen", preciseert het kabinet-Vervoort.

Het probleem van migranten in en rond het Maximiliaanpark nabij Brussel-Noord was volgens Francken bijna opgelost, "en nu stelt Vervoort een opvanggebouw ter beschikking om een migratiehub te creëren. Een HUB nog wel, het woord zegt genoeg, een HUB naar de UK. De burgemeester van Calais springt een gat in de lucht."

Volgens Francken zal zo'n opvangcentrum leiden tot meer onveiligheid op de snelwegparkings langs de E40, waar migranten proberen aan boord te klimmen van vrachtwagens richting Groot-Brittannië. "Ze zullen de migratieopvanghub met plezier gebruiken om uit te rusten van hun nachtelijke inklimpogingen", aldus Francken. "De truckchauffeurs internationaal transport zullen daar de dupe van zijn."

Volgens de staatssecretaris voor Asiel en Migratie worden de truckchauffeurs al maanden 's nachts belaagd door groepjes migranten die willen inklimmen. "We hebben een aantal parkings zelfs (tijdelijk) moeten sluiten". "Géén Calais in onze hoofdstad!", besluit hij.

Onze partners