Philippe Close, fractieleider van de PS in het Brussels parlement én eerste schepen in Brussel, deed afgelopen vrijdag het voorstel om migranten die al minstens vijf jaar in België wonen regionaal stemrecht te geven. Op dit moment kunnen ze al stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen als ze dat willen.

'De rijkdom van de Brusselse bevolking wordt gekenmerkt door haar diversiteit en openheid', zegt Close in een interview met Le Soir. 'Ik denk dat de tijd is aangebroken om een tandje bij te steken en het stemrecht voor buitenlanders ook voor regionale verkiezingen uit te breiden.' De schepen denk dat dit een 'extreem krachtig' signaal zou afgeven.

Staatssecretaris Francken ziet dat anders. Volgens hem dient de maatregel om 'het imago van Brussel op te poetsen'. Laconiek schrijft hij op zijn blog: 'Geef alleman stemrecht en ons internationaal imago is terug helemaal toppie.'

De N-VA'er benadrukt dat 'de PS al jaren het regionaal stemrecht voor Belgen in het buitenland tegenhoudt.' 'Kortom, een vreemdeling die 5 jaar in Brussel woont krijgt van de PS stemrecht voor het Brussels parlement, maar een Belg die heel zijn leven in Brussel gewoond heeft en nu voor 2 jaar in het buitenland gaat werken, die mag van de PS níet gaan stemmen', zo vat hij het samen. 'Hoe zou je zoiets in een slogan kunnen formuleren: 'Vreemdelingen eerst, Belgen laatst', zoiets?'

Op dezelfde koers als Francken zit Denis Ducarme van de MR. De MR-fractieleider in het Brussels parlement maakte afgelopen weekend compleet brandhout van het voorstel. 'De tijden van de PS-solden zijn voorbij', klonk het. (BELGA/JVL)

Philippe Close, fractieleider van de PS in het Brussels parlement én eerste schepen in Brussel, deed afgelopen vrijdag het voorstel om migranten die al minstens vijf jaar in België wonen regionaal stemrecht te geven. Op dit moment kunnen ze al stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen als ze dat willen.'De rijkdom van de Brusselse bevolking wordt gekenmerkt door haar diversiteit en openheid', zegt Close in een interview met Le Soir. 'Ik denk dat de tijd is aangebroken om een tandje bij te steken en het stemrecht voor buitenlanders ook voor regionale verkiezingen uit te breiden.' De schepen denk dat dit een 'extreem krachtig' signaal zou afgeven.Staatssecretaris Francken ziet dat anders. Volgens hem dient de maatregel om 'het imago van Brussel op te poetsen'. Laconiek schrijft hij op zijn blog: 'Geef alleman stemrecht en ons internationaal imago is terug helemaal toppie.'De N-VA'er benadrukt dat 'de PS al jaren het regionaal stemrecht voor Belgen in het buitenland tegenhoudt.' 'Kortom, een vreemdeling die 5 jaar in Brussel woont krijgt van de PS stemrecht voor het Brussels parlement, maar een Belg die heel zijn leven in Brussel gewoond heeft en nu voor 2 jaar in het buitenland gaat werken, die mag van de PS níet gaan stemmen', zo vat hij het samen. 'Hoe zou je zoiets in een slogan kunnen formuleren: 'Vreemdelingen eerst, Belgen laatst', zoiets?'Op dezelfde koers als Francken zit Denis Ducarme van de MR. De MR-fractieleider in het Brussels parlement maakte afgelopen weekend compleet brandhout van het voorstel. 'De tijden van de PS-solden zijn voorbij', klonk het. (BELGA/JVL)