Francken: 'Boten mensensmokkelaars voor Libische kust vernietigen, niet na aankomst in Europa'

03/05/15 om 12:44 - Bijgewerkt om 12:44

"De internationale mensenhandel is in handen van criminele organisaties en ook steeds meer van Islamitische Staat (IS) en andere terroristische organisaties." Minister van Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) wil de boten van mensensmokkelaars in Libië vernietigen.

Francken: 'Boten mensensmokkelaars voor Libische kust vernietigen, niet na aankomst in Europa'

Theo Francken (N-VA), minister voor Asiel en Migratie © BELGA

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) vindt dat, naast het redden van bootvluchtelingen, de bestrijding van de mensensmokkelaars moet worden opgevoerd. "We moeten de boten van de smokkelaars al aan de kustlijn van Libië vernietigen. Ze pas vernietigen nadat ze aan land zijn gekomen, wat lost dat in godsnaam op? ", aldus Francken in De Zevende Dag.

'Geen militaire interventie'

"De internationale mensenhandel is in handen van criminele organisaties en ook steeds meer van Islamitische Staat (IS) en andere terroristische organisaties." Francken pleit er dan ook voor om in Libië aan land te gaan en de boten van de smokkelaars te vernietigen alvorens die kunnen vertrekken.

Of Francken dan voor een militaire interventie in Libië pleit? "Nee, geen militaire interventie. We moeten te velde kunnen gaan aan de kustlijn in Libië en van daaruit samen met Interpol, Europol en Frontex opereren."

Voor zo'n operatie is wellicht een mandaat van de VN-Veiligheidsraad vereist en dat beseft ook Francken. "We zullen zien of dat lukt, diplomatiek is dat natuurlijk niet evident. Maar als we dat niet doen, zie ik ook niet in hoe we het probleem anders kunnen oplossen."

Italië

Francken vertrekt vanavond alvast naar Italië om daar met de Italiaanse regering te praten. "Het loopt daar momenteel niet goed en ik wil de regering een aantal dingen vragen", zei hij daarover. "Zo weten de Italianen niet wie er allemaal binnenkomt in Europa, want ze nemen geen vingerafdrukken. Ik ga dus vragen hoe dat eigenlijk komt." (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners