Francine De Tandt schuldig bevonden aan schending beroepsgeheim

© Belga

Francine De Tandt is schuldig aan valsheid in geschrifte en de schending van het beroepsgeheim.

Francine De Tandt, de vorige rechter bij de Brusselse rechtbank van koophandel, is door het Brusselse hof van beroep schuldig bevonden aan valsheid in geschrifte, het gebruik van valse stukken en de schending van het beroepsgeheim. De Tandt wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes maanden met uitstel en een boete van 550 euro.

Vonnis op bestelling
Haar medeverdachte, Luc Vergaelen, kreeg drie maanden cel met uitstel opgelegd en een boete van 550. Hij werd veroordeeld voor valsheid in geschrifte. De broer en schoonzus van De Tandt, die ook tot de beschuldigden hoorden in deze zaak, werden vrijgesproken.

Het onderzoek naar de rechter begon in 2009, toen Stefaan De Clerck, de toenmalige minister van justitie, een brief kreeg van de gerechtelijke politie waarin De Tandt vernoemd werd in een corruptiezaak. Zij zou een advocaat uit Overijse, Robert Peeters, vonnissen op bestelling bezorgen.

Waarvoor werd De Tandt nu net veroordeeld?
Het onderzoek naar de vonnissen op aanvraag loopt nog steeds, maar de politie stootte wel op een schuldenberg van Francine De Tandt, van zo’n half miljoen euro, bij de zakenman Luc Vergaelen. Haar broer ging een lening aan bij Vergaelen om een bedrijfje in Ivoorkust van de grond te krijgen. Die broer verloor de volledige lening van Vergaelen aan oplichters, en diende dus twee kredietovereenkomsten te ondertekenen van 7 en 14 miljoen oude Belgische franken. Die overeenkomsten werden gesloten in 1999, maar werden gedateerd in het jaar 1998, om de boekhouding van zakenman Vergaelen te doen kloppen. Volgens het parket-generaal was dat valsheid in geschrifte, maar daarvoor werden De Tandt, haar broer en schoonzus vrijgesproken omdat de feiten verjaard waren.

De Tandt en Vergaelen pleegden wél schriftvervalsing toen de magistrate zich in 2007 kandidaat stelde als voorzitster van de Brusselse rechtbank van koophandel, de meest bedrijvige koophandelsrechtbank van het land. Ze legde toen een handgeschreven verklaring van Vergaelen voor, die beweerde dat De Tandt nooit een kredietovereenkomst met hem had afgesloten. En die verklaring van Vergaelen, die De Tandt voorlegde, wordt nu wel als vals beschouwd. Omdat De Tandt die verklaring van Vergaelen gebruikte om benoemd te worden, is ze dus ook schuldig aan het gebruik van valse stukken.

Normvervaging
De rechter met het opvallende kapsel werd bovendien ook schuldig bevonden aan de schending van haar beroepsgeheim, omdat ze haar ontwerp van beschikking in het kortgeding over de verkoop van Fortis aan BNP heeft laten nalezen door een collega.

Volgens het hof toonde De Tandt weinig respect voor justitie, de Hoge Raad voor Justitie en de beroepsethiek. Het hof verweet haar ook normvervaging.

Omdat De Tandt op pensioen is en nooit eerder veroordeeld werd, werd een straf met uitstel als voldoende beschouwd. (Belga/EA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content