Dat schrijft De Morgen.

De onderzoekers analyseerden het geneesmiddelengebruik van 503 actieve senioren van minstens 80 jaar oud die niet in een rusthuis verblijven. Dat vergeleken ze met het aantal overlijdens en ziekenhuisopnames gedurende een periode van 18 maanden. De huisartsen leverden alle data.

"We hebben gezien dat er bij senioren vrij veel ondergebruik van medicatie is", zegt Wauters. "Bijna 70 procent krijgt niet de geneesmiddelen voorgeschreven die hij of zij nodig heeft." Bij vier op de tien gaat het om een combinatie van te weinig en verkeerde geneesmiddelen. "Terwijl we hebben vastgesteld dat voor elk niet-ingenomen geneesmiddel de kans op overlijden met 39 procent stijgt."

Zo zagen de onderzoekers dat een kwart van de 80-plussers met hartfalen niet de juiste geneesmiddelen krijgt en een kwart met hart-en vaatziekten geen bloedverdunners voorgeschreven krijgt. 13 procent van de senioren krijgt per abuis zelfs twee keer hetzelfde medicijn op voorschrift. (Belga/JH)

Dat schrijft De Morgen.De onderzoekers analyseerden het geneesmiddelengebruik van 503 actieve senioren van minstens 80 jaar oud die niet in een rusthuis verblijven. Dat vergeleken ze met het aantal overlijdens en ziekenhuisopnames gedurende een periode van 18 maanden. De huisartsen leverden alle data. "We hebben gezien dat er bij senioren vrij veel ondergebruik van medicatie is", zegt Wauters. "Bijna 70 procent krijgt niet de geneesmiddelen voorgeschreven die hij of zij nodig heeft." Bij vier op de tien gaat het om een combinatie van te weinig en verkeerde geneesmiddelen. "Terwijl we hebben vastgesteld dat voor elk niet-ingenomen geneesmiddel de kans op overlijden met 39 procent stijgt." Zo zagen de onderzoekers dat een kwart van de 80-plussers met hartfalen niet de juiste geneesmiddelen krijgt en een kwart met hart-en vaatziekten geen bloedverdunners voorgeschreven krijgt. 13 procent van de senioren krijgt per abuis zelfs twee keer hetzelfde medicijn op voorschrift. (Belga/JH)