Hij zal de gevangenis van Hasselt dus overdag niet mogen verlaten om bijvoorbeeld werk te zoeken of om mee voor zijn drie kinderen te zorgen.

Onvoldoende

De strafuitvoeringsrechtbank was van mening dat zijn dossier nog niet volledig is. De psychosociale dienst is bezig met het persoonlijkheidsonderzoek naar Belkacem, maar kon nog geen delictbespreking of risicotaxatie opstellen, omdat het gerechtelijke dossier op het Hof van Cassatie ligt. Zo'n persoonlijkheidsonderzoek is belangrijk, omdat daarmee bepaald wordt welke elementen in het reclasseringsplan moeten worden opgenomen om recidive te beperken.

Los van het onvolledig dossier stelde de strafuitvoeringsrechtbank ook vast dat Belkacem nog geen instapklaar en voldoende veilig reclasseringsplan kon voorleggen.

Het enige waar hij zekerheid over had, was dat hij bij zijn echtgenote in Boom kon gaan wonen, met wie hij recent getrouwd is. Hij zou het liefst terug in de autohandel willen werken, zoals vroeger, of bij een vleesbedrijf of callcenter, maar momenteel beschikt hij nog niet over een een controleerbare dagbesteding.

Het is ook nog niet duidelijk of hij psychosociale begeleiding nodig heeft, omdat het onderzoek van de psychosociale dienst nog niet is afgerond. Volgens zijn advocate heeft hij schuldinzicht en heeft hij zijn vroegere ideeën achter zich gelaten, maar zolang het persoonlijkheidsonderzoek nog bezig is, kan de rechtbank daar niet over oordelen.

'Aangezien er vandaag dus onvoldoende vooruitzichten zijn op een veilige sociale reclassering, wordt de beperkte detentie afgewezen', oordeelde de strafuitvoeringsrechtbank.

Belkacem kan vanaf 6 juni 2018 een nieuw verzoek indienen.

Vier jaar

De dertiger zit intussen al vier jaar achter de tralies. Hij liep verschillende veroordelingen op en zit pas op 25 mei 2027 aan zijn strafeinde. De zwaarste gevangenisstraf kreeg hij in januari vorig jaar, toen hij tot twaalf jaar cel werd veroordeeld als leider van de terroristische organisatie Sharia4Belgium.

Belkacem was niet aanwezig op de uitspraak.

Hij zal de gevangenis van Hasselt dus overdag niet mogen verlaten om bijvoorbeeld werk te zoeken of om mee voor zijn drie kinderen te zorgen.De strafuitvoeringsrechtbank was van mening dat zijn dossier nog niet volledig is. De psychosociale dienst is bezig met het persoonlijkheidsonderzoek naar Belkacem, maar kon nog geen delictbespreking of risicotaxatie opstellen, omdat het gerechtelijke dossier op het Hof van Cassatie ligt. Zo'n persoonlijkheidsonderzoek is belangrijk, omdat daarmee bepaald wordt welke elementen in het reclasseringsplan moeten worden opgenomen om recidive te beperken. Los van het onvolledig dossier stelde de strafuitvoeringsrechtbank ook vast dat Belkacem nog geen instapklaar en voldoende veilig reclasseringsplan kon voorleggen. Het enige waar hij zekerheid over had, was dat hij bij zijn echtgenote in Boom kon gaan wonen, met wie hij recent getrouwd is. Hij zou het liefst terug in de autohandel willen werken, zoals vroeger, of bij een vleesbedrijf of callcenter, maar momenteel beschikt hij nog niet over een een controleerbare dagbesteding. Het is ook nog niet duidelijk of hij psychosociale begeleiding nodig heeft, omdat het onderzoek van de psychosociale dienst nog niet is afgerond. Volgens zijn advocate heeft hij schuldinzicht en heeft hij zijn vroegere ideeën achter zich gelaten, maar zolang het persoonlijkheidsonderzoek nog bezig is, kan de rechtbank daar niet over oordelen. 'Aangezien er vandaag dus onvoldoende vooruitzichten zijn op een veilige sociale reclassering, wordt de beperkte detentie afgewezen', oordeelde de strafuitvoeringsrechtbank. Belkacem kan vanaf 6 juni 2018 een nieuw verzoek indienen. De dertiger zit intussen al vier jaar achter de tralies. Hij liep verschillende veroordelingen op en zit pas op 25 mei 2027 aan zijn strafeinde. De zwaarste gevangenisstraf kreeg hij in januari vorig jaar, toen hij tot twaalf jaar cel werd veroordeeld als leider van de terroristische organisatie Sharia4Belgium. Belkacem was niet aanwezig op de uitspraak.