Forse kritiek op Magnette

© Belga

PS-minister van overheidsbedrijven Paul Magnette krijgt de wind van voren na zijn kritiek op de Europese Commissie. CD&V-vicepremier Steven Vanackere zegt dat Magnette beter eerst ‘eens goed nadenkt’ als hij iets over Europa zegt.

De woordvoerder van eurocommissaris Olli Rehn is niet echt opgezet met de striemende kritiek van PS-minster Paul Magnette op de Europese Commissie. “In moeilijke tijden is het altijd makkelijk om de scheidsrechter te bekritiseren en het is ook winstgevend voor een politicus”, zei hij op de VRT-radio.

‘Eens goed nadenken’
Ook CD&V-vicepremier Steven Vanackere waarschuwt dat “men toch eens goed moet nadenken over hoe men spreekt over Europa”.

Ook Open VLD is niet te spreken over de kritiek van Magnette. Hij slaat de bal helemaal mis, stellen voorzitter Alexander De Croo en Europarlementslid Philippe De Backer. “De weg die de Europese Commissie volgt, is de enige juiste weg uit de economische crisis. Het is daarom ook goed dat – ondanks de frustraties bij de minister – de regering die weg strikt volgt en kiest voor grondige hervormingen en een gezond begrotingsbeleid dat
de nadruk legt op besparingen. Zo is het trouwens ook uitdrukkelijk afgesproken in het regeerakkoord.”

“In plaats van de Commissie te bestrijden zou de PS constructief kunnen meewerken en het populistische euroscepticisme achterwege laten. We leven niet meer in de jaren ’70 toen iedereen dacht dat het maken van schulden en dus hoge overheidstekorten de oplossing waren voor alles (…) We moeten budgettair in de pas blijven én duurzame economische groei stimuleren”.

PS’er Magnette haalde donderdag in enkele media hard uit naar de Europese Commissie. Die drijft het Oude Continent volgens hem in een “recessie van vijftien jaar” met haar strenge economische en budgettaire recepten. Nochtans beschikt ze niet over de noodzakelijke democratische legitimiteit, vindt hij.

Geen dictaat
“De regels zijn regels die zijn goedgekeurd door het Europees parlement en door alle lidstaten”, reageerde woordvoerder Amadeu Altafaj. “De 3 procent (de grens voor begrotingstekorten, nvdr) is dus geen dictaat van de Europese Commissie.”

“Men moet niet insinueren dat dit mensen zijn die niet goed geïntentioneerd zijn”, reageerde ook CD&V’er Vanackere. “België heeft een lange traditie van pro-Europees denken. Het is in het belang van ons land om dat te blijven doen”, oordeelde hij.

Rechts en ultraliberaal bastion
Magnette ziet de Commissie echter als een een “rechts en ultraliberaal” bastion. “De Europese Commissie is niet neoliberaal of socialistisch of groen, wij hebben politici van alle partijen”, repliceerde Altafaj. Net zomin fnuikt de begrotingsdiscipline volgens Rehns woordvoerder de economische groei. “Het is niet het een of het ander, beiden moeten het doel zijn.” (Belga/EE/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content