Formateur Elio Di Rupo en de acht onderhandelende partijen hebben vandaag de hele dag onderhandeld over het luik bevoegdheidsoverdrachten binnen de staatshervorming. Donderdag pikken de onderhandelaars de draad over hetzelfde thema op.Formateur Di Rupo en de vertegenwoordigers van de onderhandelende partijen zaten sinds 10.30 uur rond de tafel. Ze bogen zich over het hoofdstuk overdracht van bevoegdheden uit de formateursnota op het vlak van arbeidsmarkt, gezondheid, welzijn en kinderbijslag. De fase van het doorhakken van knopen is er nog altijd niet. Elke partij heeft haar standpunt uiteengezet, zodat de onderhandelaars kunnen polsen wat hun onderhandelingsmarge is.

De standpunten zouden niet oneindig ver uiteen liggen. Maar, merken verschillende bronnen op, de hele staatshervorming hangt natuurlijk samen met de financieringswet, het mechanisme dat de geldstromen tussen de overheden regelt, en de discussie over het responsabiliseren van de deelstaten. Technici van de verschillende partijen zijn daarop aan het werken. Vrijdag moeten ze hun rapport klaar hebben voor de onderhandelaars.

De sfeer wordt als "positief en constructief" bestempelt. "Er is een wil aanwezig om de andere te begrijpen". Vrijdag behandelen de gesprekspartners opnieuw de financieringswet in plaats van het dossier Brussel-Halle-Vilvoorde. (Belga/INM)

Formateur Elio Di Rupo en de acht onderhandelende partijen hebben vandaag de hele dag onderhandeld over het luik bevoegdheidsoverdrachten binnen de staatshervorming. Donderdag pikken de onderhandelaars de draad over hetzelfde thema op.Formateur Di Rupo en de vertegenwoordigers van de onderhandelende partijen zaten sinds 10.30 uur rond de tafel. Ze bogen zich over het hoofdstuk overdracht van bevoegdheden uit de formateursnota op het vlak van arbeidsmarkt, gezondheid, welzijn en kinderbijslag. De fase van het doorhakken van knopen is er nog altijd niet. Elke partij heeft haar standpunt uiteengezet, zodat de onderhandelaars kunnen polsen wat hun onderhandelingsmarge is. De standpunten zouden niet oneindig ver uiteen liggen. Maar, merken verschillende bronnen op, de hele staatshervorming hangt natuurlijk samen met de financieringswet, het mechanisme dat de geldstromen tussen de overheden regelt, en de discussie over het responsabiliseren van de deelstaten. Technici van de verschillende partijen zijn daarop aan het werken. Vrijdag moeten ze hun rapport klaar hebben voor de onderhandelaars. De sfeer wordt als "positief en constructief" bestempelt. "Er is een wil aanwezig om de andere te begrijpen". Vrijdag behandelen de gesprekspartners opnieuw de financieringswet in plaats van het dossier Brussel-Halle-Vilvoorde. (Belga/INM)