Ford: Ontslagpremies in Genk minstens 77.000 euro

De top van Ford houdt rekening met ontslagpremies van meer dan 77.000 euro bruto per werknemer in Genk. Klinkt goed, maar het is minder dan destijds bij Opel Antwerpen of Volkswagen Vorst.

De som van 77.000 euro (ofte 100.000 dollar) is afkomstig van de Amerikaanse financieel directeur van Ford Bob Shanks, schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad. Dat bedrag is weliswar niet voor iedereen even hoog: wie nog maar pas bij Ford werkt, krijgt veel minder dan wie er al een lange carrière op zitten heeft.

Niet echt riant

Het bedrag van 77.000 euro lijkt op het eerste gezicht riant, maar is een pak minder dan wat General Motors (GM) op tafel legde bij de sluiting van Opel Antwerpen. Toen stonden 2.600 werknemers op straat en maakte GM 400 miljoen euro vrij voor het sociaal plan, of 153.000 euro per werknemer. Bij Volkswagen Vorst in 2006 was dat 144.000 euro. Bovendien is het een brutobedrag, en moet er nog een fikse belasting op betaald worden.

Vakbonden tasten af

De vakbonden bij Ford Genk laten voorlopig niet in hun kaarten kijken. Het is voor hen nog aftasten wat ze voor de ontslagen werknemers uit de brand kunnen slepen. “We hebben zeker troeven in handen, maar het is niet opportuun om die nu al op tafel te leggen. We willen onze eigen ramen niet ingooien”, zegt Rohnny Champagne van de socialistische vakbond. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content