De nachtploeg van schoonmaakbedrijf ISS die om 22 uur had moeten starten bij Ford Genk, is niet aan het werk gegaan. Ook dinsdagochtend zal er worden gestaakt.

Geen ontslagvergoeding

Het onderhoud van de kantoren en bedrijfshallen bij Ford Genk gebeurt door poetsfirma's Henkel en ISS. De werknemers van deze bedrijven moeten, in tegenstelling tot de collega's van de vier grote toeleveranciers, niet rekenen op een extra ontslagvergoeding.

"Nochtans werken sommige mensen van ISS al meer dan twintig jaar bij Ford", zegt Ruth Vaes, secretaris van ACV Voeding en Diensten. "Ook zij hebben dus recht op meer dan wettelijk is voorzien, en daarom leggen zij het werk neer."

Onderhandelingen

Bij Henkel zijn de onderhandelingen met de directie inmiddels opgestart, maar voor de 29 mensen die via ISS bij Ford schoonmaken, is het nog koffiedik kijken.

"We hebben getracht om de directie van ISS te spreken om een regeling uit te werken, maar dat is niet mogelijk gebleken", zegt Vaes nog. "Tot er een opening is om te onderhandelen, leggen wij het werk neer. Ook dinsdag zal de ochtendploeg niet van start gaan, en de vakbondsmensen aan de stakerpost vervoegen."

'Just in sequence'

Een bedrijf als Ford heeft honderden leveranciers, die elk op hun beurt getroffen worden door de sluiting van de Genkse fabriek. Behalve de vier hoofdleveranciers, die levensnoodzakelijk zijn omdat ze 'just in sequence' via de 'conveyor' onderdelen aan Ford Genk leveren, moeten de werknemers van de andere bedrijven echter niet rekenen op een sociaal plan of een aan Ford gekoppelde sluitingspremie.

Daarbij zijn naast ISS en Henkel ook grote bedrijven als Kautex Textron (brandstoftanks), Zender Industrie (bumpers) en Facil (bevestigingsmaterialen).

Prikacties

De ongelijkheid met de werknemers van de andere toeleveringsbedrijven stuit op veel ongenoegen, zodat er ook bij die andere bedrijven met prikacties wordt gedreigd. De actie van de schoonmakers brengt vooralsnog de productie bij Ford Genk niet in het gedrang. Voorlopig draait die op volle toeren. De vooropgestelde aantallen werden maandag gehaald. (Belga/TV)

De nachtploeg van schoonmaakbedrijf ISS die om 22 uur had moeten starten bij Ford Genk, is niet aan het werk gegaan. Ook dinsdagochtend zal er worden gestaakt.Geen ontslagvergoeding Het onderhoud van de kantoren en bedrijfshallen bij Ford Genk gebeurt door poetsfirma's Henkel en ISS. De werknemers van deze bedrijven moeten, in tegenstelling tot de collega's van de vier grote toeleveranciers, niet rekenen op een extra ontslagvergoeding. "Nochtans werken sommige mensen van ISS al meer dan twintig jaar bij Ford", zegt Ruth Vaes, secretaris van ACV Voeding en Diensten. "Ook zij hebben dus recht op meer dan wettelijk is voorzien, en daarom leggen zij het werk neer."Onderhandelingen Bij Henkel zijn de onderhandelingen met de directie inmiddels opgestart, maar voor de 29 mensen die via ISS bij Ford schoonmaken, is het nog koffiedik kijken. "We hebben getracht om de directie van ISS te spreken om een regeling uit te werken, maar dat is niet mogelijk gebleken", zegt Vaes nog. "Tot er een opening is om te onderhandelen, leggen wij het werk neer. Ook dinsdag zal de ochtendploeg niet van start gaan, en de vakbondsmensen aan de stakerpost vervoegen."'Just in sequence' Een bedrijf als Ford heeft honderden leveranciers, die elk op hun beurt getroffen worden door de sluiting van de Genkse fabriek. Behalve de vier hoofdleveranciers, die levensnoodzakelijk zijn omdat ze 'just in sequence' via de 'conveyor' onderdelen aan Ford Genk leveren, moeten de werknemers van de andere bedrijven echter niet rekenen op een sociaal plan of een aan Ford gekoppelde sluitingspremie. Daarbij zijn naast ISS en Henkel ook grote bedrijven als Kautex Textron (brandstoftanks), Zender Industrie (bumpers) en Facil (bevestigingsmaterialen).Prikacties De ongelijkheid met de werknemers van de andere toeleveringsbedrijven stuit op veel ongenoegen, zodat er ook bij die andere bedrijven met prikacties wordt gedreigd. De actie van de schoonmakers brengt vooralsnog de productie bij Ford Genk niet in het gedrang. Voorlopig draait die op volle toeren. De vooropgestelde aantallen werden maandag gehaald. (Belga/TV)