Fluxys, de beheerder van het aardgasnetwerk in België, gaat met de Russische energiereus Gazprom onderzoeken of ze op lange termijn opslagcapaciteit voor Russisch gas kan reserveren in Loenhout.

De toplui van beide bedrijven hebben daarover woensdag een engagementsverbintenis ondertekend in de marge van het staatsbezoek van de Russische president Dmitri Medvedev aan België.

Fluxys beheert in Loenhout (provincie Antwerpen) een opslagsite. Mocht het zover komen dat daar ook aardgas van Gazprom wordt opgeslagen, zou dat een win-winsituatie voor beide partijen betekenen, zo luidt het.

'De Russen garanderen de voorbehouden ruimte altijd te vullen en ter beschikking te houden van België', zo verklaarde Daniël Termont, de voorzitter van de raad van bestuur van Fluxys, aan het persagentschap Belga. 'Dat zou een verschrikkelijk goede deal zijn, want de Belgen zouden altijd zeker zijn van hun gasbevoorrading'.

Wetswijziging

Gazprom zou door de site meer zekerheid hebben dat het aan de vraag om aardgas van zijn klanten kan voldoen en klaar te zijn voor 'een piekvraag of noodgevallen', aldus directeur-generaal Alexander Medvedev van Gazprom Export, het exportfiliaal van Gazprom waarmee Fluxys het 'Memorandum of Understanding' ondertekende.

Vooraleer de engagementsverbintenis in een contract kan worden omgezet en Russisch gas effectief in Antwerpen kan worden opgeslagen, is echter een wetswijziging nodig.

Momenteel is Fluxys namelijk verplicht zijn opslagcapaciteit toe te wijzen aan netgebruikers die de openbare distributie bevoorraden, terwijl Gazprom het Fluxys-netwerk enkel gebruikt voor grens-tot-grensvervoer. Ook de CREG moet zijn fiat geven. Termont zei tegenover Belga optimistisch te zijn dat de deal tegen april 2011 rond is.

Fluxys, de beheerder van het aardgasnetwerk in België, gaat met de Russische energiereus Gazprom onderzoeken of ze op lange termijn opslagcapaciteit voor Russisch gas kan reserveren in Loenhout.De toplui van beide bedrijven hebben daarover woensdag een engagementsverbintenis ondertekend in de marge van het staatsbezoek van de Russische president Dmitri Medvedev aan België.Fluxys beheert in Loenhout (provincie Antwerpen) een opslagsite. Mocht het zover komen dat daar ook aardgas van Gazprom wordt opgeslagen, zou dat een win-winsituatie voor beide partijen betekenen, zo luidt het. 'De Russen garanderen de voorbehouden ruimte altijd te vullen en ter beschikking te houden van België', zo verklaarde Daniël Termont, de voorzitter van de raad van bestuur van Fluxys, aan het persagentschap Belga. 'Dat zou een verschrikkelijk goede deal zijn, want de Belgen zouden altijd zeker zijn van hun gasbevoorrading'.WetswijzigingGazprom zou door de site meer zekerheid hebben dat het aan de vraag om aardgas van zijn klanten kan voldoen en klaar te zijn voor 'een piekvraag of noodgevallen', aldus directeur-generaal Alexander Medvedev van Gazprom Export, het exportfiliaal van Gazprom waarmee Fluxys het 'Memorandum of Understanding' ondertekende. Vooraleer de engagementsverbintenis in een contract kan worden omgezet en Russisch gas effectief in Antwerpen kan worden opgeslagen, is echter een wetswijziging nodig. Momenteel is Fluxys namelijk verplicht zijn opslagcapaciteit toe te wijzen aan netgebruikers die de openbare distributie bevoorraden, terwijl Gazprom het Fluxys-netwerk enkel gebruikt voor grens-tot-grensvervoer. Ook de CREG moet zijn fiat geven. Termont zei tegenover Belga optimistisch te zijn dat de deal tegen april 2011 rond is.