Terwijl 30 bedrijven in ons land nauwelijks of geen belastingen betalen op hun miljardenwinsten, verhoogt de fiscus de controles op gratis drankbonnetjes voor jeugdvoetballers, zo raakte eerder deze week bekend. Het nieuws veroorzaakte zoveel verontwaardiging dat staatssecretatis voor Fraudebestrijding John Crombez (SP.A) voorstelde om de btw op drankbonnetjes maar meteen af te schaffen.

De fiscus reageert verbaasd op de commotie. 'We hebben in samenspraak met de Belgische voetbalbond een grote informatiecampagne voor de sportclubs op het getouw gezet,' zegt woordvoerder Francis Adyns in Het Belang van Limburg. 'We hebben ook aangekondigd dat we meer intensieve controles zouden uitvoeren op alle fiscale en sociale verplichtingen.'

Stevige boetes

De fiscus ontkent dat hij de gratis drankbonnen voor jeugdvoetballers viseert. Het is bij de voetbalclubs traditie om de jeugdspelers na de wedstrijd een drankbonnetje te geven waarmee ze iets kunnen consumeren in de kantine. Op die gratis bonnetjes moet 21 procent btw betaald worden. Door de verscherpte controles en de stevige boetes die daarvan het gevolg zijn, stoppen steeds meer clubs met het uitdelen van de gratis bonnetjes.

Vandaag blijkt dat de controles bij de voetbalclubs de fiscus dit jaar al 1,2 miljoen euro hebben opgeleverd. In dat bedrag zitten ook de boetes en achterstallige btw op de gratis drankbonnen, al is niet duidelijk hoe groot het aandeel daarvan is. Omdat het enkel over btw gaat, is het niet uitgesloten dat het wel degelijk vooral over de drankbonnen gaat.

'Wij knijpen geen oogje dicht'

Feit is dat de fiscus wel degelijk streng optreedt tegen voetbalclubs die de btw op de gratis drankbonnen niet betaald hebben. 'De wet is de wet,' zei Adyns eerder in het Laatste Nieuws. 'Onze controleurs knijpen geen oogje dicht. Wij zijn geen handelaars in de soeks.'

'Als onze controleurs vaststellen dat er geen btw betaald is op drankbonnen, dan gaan ze daar hun ogen niet voor sluiten,' bevestigt Adyns in Het Belang van Limburg.

Opvallend is dat het nieuws over de strenge controles op gratis drankbonnen bekend geraakte op dezelfde dag dat uit de Trends Top bleek dat 30 grote bedrijven in ons land geen of nauwelijks belastingen betalen op miljardenwinsten. Ze maken handig gebruik van vele mogelijkheden die de wetgever hen aanreikt om weinig of niets af te dragen aan de staatskas.

Zwart geld

Nog opvallender is dat een dag na de commotie over de gratis drankbonnetjes een groot zwartgeldschandaal uitbreekt in ons land. Uit een geruchtmakende reportage van Panorama blijkt dat in de lagere klassen spelers in het zwart betaald worden. Sommige clubs zien er geen probleem in om facturen te vervalsen, zwart geld wit te wassen of crimineel geld te innen.

Wat zegt de fiscus daarvan? 'Dat is zeer moeilijk controleerbaar op dit moment,' stelt woordvoerder Frans Adyns in Het Belang van Limburg. 'We kunnen moeilijk 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 een controleur naast de voorzitter van de club zetten.' (EE)

Terwijl 30 bedrijven in ons land nauwelijks of geen belastingen betalen op hun miljardenwinsten, verhoogt de fiscus de controles op gratis drankbonnetjes voor jeugdvoetballers, zo raakte eerder deze week bekend. Het nieuws veroorzaakte zoveel verontwaardiging dat staatssecretatis voor Fraudebestrijding John Crombez (SP.A) voorstelde om de btw op drankbonnetjes maar meteen af te schaffen. De fiscus reageert verbaasd op de commotie. 'We hebben in samenspraak met de Belgische voetbalbond een grote informatiecampagne voor de sportclubs op het getouw gezet,' zegt woordvoerder Francis Adyns in Het Belang van Limburg. 'We hebben ook aangekondigd dat we meer intensieve controles zouden uitvoeren op alle fiscale en sociale verplichtingen.' Stevige boetes De fiscus ontkent dat hij de gratis drankbonnen voor jeugdvoetballers viseert. Het is bij de voetbalclubs traditie om de jeugdspelers na de wedstrijd een drankbonnetje te geven waarmee ze iets kunnen consumeren in de kantine. Op die gratis bonnetjes moet 21 procent btw betaald worden. Door de verscherpte controles en de stevige boetes die daarvan het gevolg zijn, stoppen steeds meer clubs met het uitdelen van de gratis bonnetjes. Vandaag blijkt dat de controles bij de voetbalclubs de fiscus dit jaar al 1,2 miljoen euro hebben opgeleverd. In dat bedrag zitten ook de boetes en achterstallige btw op de gratis drankbonnen, al is niet duidelijk hoe groot het aandeel daarvan is. Omdat het enkel over btw gaat, is het niet uitgesloten dat het wel degelijk vooral over de drankbonnen gaat. 'Wij knijpen geen oogje dicht' Feit is dat de fiscus wel degelijk streng optreedt tegen voetbalclubs die de btw op de gratis drankbonnen niet betaald hebben. 'De wet is de wet,' zei Adyns eerder in het Laatste Nieuws. 'Onze controleurs knijpen geen oogje dicht. Wij zijn geen handelaars in de soeks.' 'Als onze controleurs vaststellen dat er geen btw betaald is op drankbonnen, dan gaan ze daar hun ogen niet voor sluiten,' bevestigt Adyns in Het Belang van Limburg. Opvallend is dat het nieuws over de strenge controles op gratis drankbonnen bekend geraakte op dezelfde dag dat uit de Trends Top bleek dat 30 grote bedrijven in ons land geen of nauwelijks belastingen betalen op miljardenwinsten. Ze maken handig gebruik van vele mogelijkheden die de wetgever hen aanreikt om weinig of niets af te dragen aan de staatskas. Zwart geld Nog opvallender is dat een dag na de commotie over de gratis drankbonnetjes een groot zwartgeldschandaal uitbreekt in ons land. Uit een geruchtmakende reportage van Panorama blijkt dat in de lagere klassen spelers in het zwart betaald worden. Sommige clubs zien er geen probleem in om facturen te vervalsen, zwart geld wit te wassen of crimineel geld te innen. Wat zegt de fiscus daarvan? 'Dat is zeer moeilijk controleerbaar op dit moment,' stelt woordvoerder Frans Adyns in Het Belang van Limburg. 'We kunnen moeilijk 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 een controleur naast de voorzitter van de club zetten.' (EE)