Dat schrijven De Tijd en L'Echo. Van de 284 sportclubs die vorig jaar aan een btw-controle zijn onderworpen, waren er liefst 236 niet in orde. Samen moesten ze hun omzet verhogen met 5,2 miljoen euro, goed voor 1,5 miljoen extra btw-inkomsten voor de staat.

Spectaculaire resultaten

Eind januari vorig jaar kondigde de fiscus verrassend aan in welke sectoren er gerichte controles zouden gebeuren. Dat moest een afschrikkingseffect veroorzaken. De resultaten zijn spectaculair.

Zo kregen ook 105 vzw's een btw-controle. Daarvan waren er 69 niet in orde, goed voor 1,26 miljoen euro extra gevorderde belastingen. Bij 317 vzw's werden ook de aangegeven inkomsten gecontroleerd. Een op de vijf belastingaangiftes klopte niet.

Dure 'foutjes'

Voorts werd de notionele intrestaftrek onder de loep genomen.

Bij 7.467 bedrijven werd gekeken of er geen 'rekenfouten' gemaakt werden. Van de 14.741 gecontroleerde aangiftes bleek 26 procent foutief. De betrokken bedrijven moeten 670 miljoen euro meer inkomsten aangeven.

Daarnaast was er nog een controversiële controleactie bij 3533 bedrijfsleiders die al jaren werken via management- of patrimoniumvennootschappen. Bij bijna de helft van de gecontroleerde belastingaangiftes was er een probleem met de werkelijke kosten. De bedrijfsleiders moeten 14,4 miljoen euro aan extra inkomsten aangeven. (Belga/TV)

Dat schrijven De Tijd en L'Echo. Van de 284 sportclubs die vorig jaar aan een btw-controle zijn onderworpen, waren er liefst 236 niet in orde. Samen moesten ze hun omzet verhogen met 5,2 miljoen euro, goed voor 1,5 miljoen extra btw-inkomsten voor de staat.Spectaculaire resultaten Eind januari vorig jaar kondigde de fiscus verrassend aan in welke sectoren er gerichte controles zouden gebeuren. Dat moest een afschrikkingseffect veroorzaken. De resultaten zijn spectaculair. Zo kregen ook 105 vzw's een btw-controle. Daarvan waren er 69 niet in orde, goed voor 1,26 miljoen euro extra gevorderde belastingen. Bij 317 vzw's werden ook de aangegeven inkomsten gecontroleerd. Een op de vijf belastingaangiftes klopte niet.Dure 'foutjes' Voorts werd de notionele intrestaftrek onder de loep genomen. Bij 7.467 bedrijven werd gekeken of er geen 'rekenfouten' gemaakt werden. Van de 14.741 gecontroleerde aangiftes bleek 26 procent foutief. De betrokken bedrijven moeten 670 miljoen euro meer inkomsten aangeven. Daarnaast was er nog een controversiële controleactie bij 3533 bedrijfsleiders die al jaren werken via management- of patrimoniumvennootschappen. Bij bijna de helft van de gecontroleerde belastingaangiftes was er een probleem met de werkelijke kosten. De bedrijfsleiders moeten 14,4 miljoen euro aan extra inkomsten aangeven. (Belga/TV)