‘Fiscus: Karel De Gucht fraudeerde met 1,2 miljoen euro’

© Reuters

Na jaren onderzoek besluit de Bijzondere Belastinginspectie dat eurocommissaris Karel De Gucht “gefraudeerd” heeft door een aandelenwinst van zo’n 1,2 miljoen euro niet aan te geven.

Het fiscaal onderzoek tegen Europees commissaris voor Handel Karel De Gucht (Open VLD) en zijn echtgenote is klaar, meldt De Tijd. . De uitleg van het echtpaar heeft de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) niet overtuigd.

Fikse meerwaarde
De fiscus heeft het koppel een “bericht van wijziging” van de belastingaangifte gestuurd. Daarin is sprake van “fraude” met een meerwaarde van ongeveer 1,2 miljoen euro die het koppel volgens de fiscus had moeten aangeven.

De fikse meerwaarde van ongeveer 1,2 miljoen euro dateert van 2005. Toen werd de Belgische verzinkingsgroep Vista verkocht aan de Britse sectorgenoot Hill & Smith. De Gucht had een verkooprecht op de aandelen van Vista.

Bij de oprichting van Vista in 2001 hadden De Gucht en andere investeerders van het vroegere Zincpower dat verkooprecht bedongen. Toen Vista uiteindelijk in 2005 werd overgenomen, wist De Gucht een behoorlijke meerwaarde te realiseren.

De Gucht en zijn advocaat probeerden de belastinginspectie er van te overtuigen dat de bewuste meerwaarde niet aangegeven moest worden.

‘Schandalig’
“We hebben geantwoord dat we het niet eens zijn met de visie van de belastinginspecteur”, reageert De Guchts advocaat Victor Dauginet.

“Dat de fiscus in zijn bericht van wijziging het woord ‘fraude’ vermeldt, is ronduit schandalig. Dat is alleen omdat de verjaringstermijn in geval van fraude zeven jaar is en de fiscus de realisatie van de meerwaarde situeert in 2005. Dat laatste betwisten we: ten laatste in 2001 is de meerwaarde gerealiseerd. Dus is alles hoe dan ook verjaard.”

‘Verhuis van dossier zou ‘heel logisch zijn’


Het zou “heel logisch” zijn dat de Gentse directie van de Bijzondere Belastingsinspectie (BBI) niet langer het fiscaal dossier van eurocommissaris Karel De Gucht zou beheren, aldus nog Victor Dauginet.

“Ik vind dat de BBI in Gent niet meer in staat is om dit dossier goed en objectief te beheren. De gewestelijk directeur is er tot twee keer toe niet in geslaagd om geen lekken te hebben in de pers”, zo stelt Dauginet, die reeds contact had over de zaak met de administrateur-generaal van de BBI.

In een persmededeling wijst Dauginet erop dat “ambtenaren hun beroepsgeheim hebben geschonden in een poging om de heer De Gucht te beschadigen”. “Hierbij moet de kanttekening worden gemaakt dat de gewestelijk directeur van de BBI in Gent zich uit deze zaak ZOU teruggetrokken hebben omdat hij in een rioolblad de heer De Gucht gekapitteld had als “cordon bleu” voorzitter”, vervolgt de mededeling. (Belga/TV/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content