Doorgaans sluizen de bedrijven de winst door naar landen zoals Nederland, Ierland of Luxemburg waar ze minder belastingen betalen, maar soms ook naar notoire belastingparadijzen.

De bevoegde cel Verrekenprijzen bij de fiscus opende vorig jaar 132 dossiers tegen multinationals. In 2017 vorderde ze al 59,75 miljoen euro belastingen van multinationals die belastbare winsten verschoven naar andere landen.

'De cel is veel beter gestructureerd en georganiseerd dan een aantal jaar geleden. Ze is ook veel bedrevener in het vinden van zwakke plekken in de organisatie van multinationals', zegt Luc De Broe, hoogleraar fiscaal recht aan de KU Leuven.

Doorgaans sluizen de bedrijven de winst door naar landen zoals Nederland, Ierland of Luxemburg waar ze minder belastingen betalen, maar soms ook naar notoire belastingparadijzen.De bevoegde cel Verrekenprijzen bij de fiscus opende vorig jaar 132 dossiers tegen multinationals. In 2017 vorderde ze al 59,75 miljoen euro belastingen van multinationals die belastbare winsten verschoven naar andere landen. 'De cel is veel beter gestructureerd en georganiseerd dan een aantal jaar geleden. Ze is ook veel bedrevener in het vinden van zwakke plekken in de organisatie van multinationals', zegt Luc De Broe, hoogleraar fiscaal recht aan de KU Leuven.