Filip Watteeuw (Groen): ‘Fietsen is de mooiste manier om te reizen’

© Karl

Filip Watteeuw is Groen-schepen in Gent. Maar hoe viert hij vakantie? Om deze 15 vragen te beantwoorden, had hij 25 minuten en 25 seconden nodig.

Hoeveel dagen vakantie neemt u?

Dit jaar heb ik één week in de zomervakantie genomen en twee weken in de paasvakantie.

Wat hebt u de voorbije vakantie gedaan?

Ik heb een week postgevat onder de appelboom in de tuin. Erg leuk, eens zonder stress genieten van het eigen huis en de eigen stad, mét een weertje dat deed denken aan Midden-Italië. Het voordeel aan mijn leeftijd is dat ik geen last meer heb van de aandrang om alle onafgewerkte klusjes in huis aan te pakken.

Volgt u het nieuws als u met vakantie bent?

Ja. De dag beginnen met koffie en de krant is voor mij al zo lang zo’n essentieel onderdeel van de dag dat ik het ook in mijn vakantie moet doen.

Wat is uw mooiste vakantieherinnering?

De fietsvakanties met mijn zonen. Toen ze zestien werden, ben ik met de oudste naar Rome en met de jongste naar Barcelona getrokken. Het klinkt als een cliché, maar zo’n vader-zoonvakantie, waarbij je drie weken intens samen onderweg bent, soms zonder veel te zeggen, vergeet je nooit. Fietsen is de mooiste manier om te reizen. Dan vóél je het landschap.

Mijn vrouw grapt soms dat zij mijn enige vakantielief is, omdat ze mij de rest van het jaar bijna niet ziet.

Wat is uw slechtste vakantieherinnering?

De zomer van 2014 is een bittere herinnering, omdat we toen een dierbare vriend aan kanker verloren. We wilden thuisblijven om samen met hem zijn laatste zomer door te brengen, maar hij is al op 11 juli overleden. De week Amsterdam na zijn begrafenis is geen prettige reis geworden.

Wat is het beste boek dat u op vakantie las?

Wat een moeilijke vraag. Je waardering voor een vakantieboek wordt meebepaald door de locatie. Daarom kies ik Duyvels end van T.C. Boyle. Een prachtig boek, gelezen in het geweldige Madrid.

Welke boeken hebt u dit jaar gelezen?

De populist van Benjamin Carter Hett, over de ondergang van de Duitse Weimarrepubliek. Een must-read, want de gelijkenissen met vandaag zijn treffend. Daarnaast Blauwzuur en Valkuil, bijzonder goed geschreven thrillers van de IJslander Arnaldur Indridason.

Wat is het mooiste museum dat u tijdens de vakantie al bezocht?

Het Teshima Art Museum. Dat is op een klein Japans eilandje gebouwd rond één kunstwerk: een betonnen constructie met ellipsvormige gaten. De wind die daardoor speelt, zet de verschillende plasjes water die er liggen in beweging. Je ziet dus nooit hetzelfde kunstwerk. Erg fascinerend.

Hebt u ooit iets in het buitenland gedaan wat u nooit in België zou doen?

Skiën. (lacht)

Denkt u soms nog terug aan een vakantielief?

Mijn vrouw grapt soms dat zij mijn enige vakantielief is, omdat ze mij de rest van het jaar bijna niet ziet.

Zo’n vader-zoonvakantie, waarbij je drie weken intens samen onderweg bent, soms zonder veel te zeggen, vergeet je nooit

Overweegt u in de zomer wel eens uw leven helemaal om te gooien?

Ik ben niet zo’n omgooier. Het leuke aan vakantie is dat je de dingen die je in het dagelijkse leven doet, ánders doet. Zoals rustig koken en eten. Het fijne is: zulke dingen kun je ook in je dagelijkse leven inbouwen. En dus hoef je niet zo nodig alles om te gooien.

Bent u ooit alleen op vakantie geweest?

In de jaren tachtig een aantal keer naar Boedapest, Praag en Wenen. Ik ben blij dat ik het gedaan heb, en ik kan me voorstellen dat ik het nog zou doen. Maar ik zou het geen revelerende ervaring noemen.

Denkt u veel aan uw werk tijdens uw vakantie?

Te veel, ja. Als je heel hard werkt, kun je je werk pas na een week echt loslaten. Het voordeel van een staycation is dat je die overstap sneller kunt maken, omdat je geen stress hebt over de verplaatsing.

Bent u bij petanque een tireur of een pointeur?

Ik ben eerder een bricoleur. (lacht) Ik ben heel blij dat vrienden mij soms laten meedoen – een meerwaarde ben ik niet. Als u van mij een ernstig antwoord verwacht, dan zou ik zeggen: je moet de twee kunnen. Kan dat?

Bent u gelukkiger tijdens de vakantie dan door het jaar?

Nee. Ik ben nu al behoorlijk gelukkig.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content