De liberaal verdedigt zijn keuze door te verwijzen naar zijn persoonlijke situatie. "Ik nam geen ontslag omdat ik een andere job wilde uitoefenen", luidt zijn uitleg.

"Ik word geen CEO of rector van een universiteit, in tegenstelling tot

de andere bekende gevallen. Ik stopte om mezelf vol­ledig op het burgemeesterschap te storten. Een belangrijke nuance."

'Meeste Vlamingen zouden hetzelfde doen'

Anthuenis begrijpt wel dat de zaak "bijzonder gevoelig" ligt. "Maar in mijn situatie zouden de meeste Vlamingen wellicht hetzelfde doen. Tenslotte heb ik ook een ge­zin, en met twee kinderen thuis is de rekening snel gemaakt."

Volgende maandag staat de kwestie geagendeerd op het bureau van het Vlaams Parlement, maar An­thuenis verwacht weinig weerstand. "De Vlaamse administratie geeft me immers gelijk. Ik heb recht op die uittredingsvergoeding."

80.000 euro

Als burgemeester van Lokeren, een gemeente met meer dan 40.000 inwoners, verdient Anthuenis jaarlijks iets meer dan 80.000 euro. Dat blijkt bijna even­ veel als zijn parlementaire vergoeding.

Eerder ontstond er heel wat ophef rond de uittredingsvergoedingen van CD&V-kamerlid Stefaan De Clerck en gewezen Senaatsvoorzitter Danny Pieters (N-VA). Beiden zagen na de kritiek af van die vergoeding.

Zowel de Kamer als de Senaat maakten daarop met onmiddellijke ingang komaf met de uittredingsvergoeding voor parlementsleden die vrijwillig vertrekken. (Belga/TE)

De liberaal verdedigt zijn keuze door te verwijzen naar zijn persoonlijke situatie. "Ik nam geen ontslag omdat ik een andere job wilde uitoefenen", luidt zijn uitleg."Ik word geen CEO of rector van een universiteit, in tegenstelling tot de andere bekende gevallen. Ik stopte om mezelf vol­ledig op het burgemeesterschap te storten. Een belangrijke nuance." Anthuenis begrijpt wel dat de zaak "bijzonder gevoelig" ligt. "Maar in mijn situatie zouden de meeste Vlamingen wellicht hetzelfde doen. Tenslotte heb ik ook een ge­zin, en met twee kinderen thuis is de rekening snel gemaakt."Volgende maandag staat de kwestie geagendeerd op het bureau van het Vlaams Parlement, maar An­thuenis verwacht weinig weerstand. "De Vlaamse administratie geeft me immers gelijk. Ik heb recht op die uittredingsvergoeding."Als burgemeester van Lokeren, een gemeente met meer dan 40.000 inwoners, verdient Anthuenis jaarlijks iets meer dan 80.000 euro. Dat blijkt bijna even­ veel als zijn parlementaire vergoeding. Eerder ontstond er heel wat ophef rond de uittredingsvergoedingen van CD&V-kamerlid Stefaan De Clerck en gewezen Senaatsvoorzitter Danny Pieters (N-VA). Beiden zagen na de kritiek af van die vergoeding. Zowel de Kamer als de Senaat maakten daarop met onmiddellijke ingang komaf met de uittredingsvergoeding voor parlementsleden die vrijwillig vertrekken. (Belga/TE)