Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Jan Herregods
door Jan Herregods

'Wenselijk om de rust te laten weerkeren'

Kamervoorzitter Patrick Dewael en Senaatsvoorzitter Sabine Laruelle, de koninklijke opdrachthouders, beloven absolute discretie bij hun opdracht. Dat zeggen ze donderdag in een mededeling.

"Na de turbulenties van de afgelopen week, menen Patrick Dewael en Sabine Laruelle dat het wenselijk is om de rust te laten weerkeren", laten de twee liberalen weten. "Zoals informateur Herman Vanderpoorten in 1981 zei, zullen wij ons voorts terugtrekken in het meest volslagen mutisme."

De twee zullen voorlopig niet communiceren over hun opdracht, werkzaamheden en vorderingen. "Op deze manier wensen we opnieuw stappen vooruit te kunnen zetten in het vormen van een federale regering die ons land, haar burgers en ondernemingen nodig hebben."

Jan Herregods
door Jan Herregods

Rousseau: 'Vervroegde verkiezingen zijn geen oplossing'

Heel, heel misschien kan er nog een regering worden gevormd met PS en N-VA. Dat zei sp.a-voorzitter Conner Rousseau donderdag in De Ochtend op Radio 1. "Het lijkt mij niet waarschijnlijk momenteel, maar als dat de enige optie nog zou blijken, dan moet men dat gewoon doen, in het belang van het land."

Rousseau deed op Radio 1 nogmaals een oproep om op basis van inhoud te werken, en niet te vertrekken uit een mogelijke samenstelling van de regering. "Maak een tekst waarbij de verschillende partijen ja of nee moeten zeggen", zei de sp.a-voorzitter. Over de slaagkansen van het duo Dewael-Laruelle wou hij zich niet uitspreken. "Ik heb gelezen dat de twee informateurs vooral rust moeten brengen, en ik hoop dat die rust snel terugkeert."

Van vervroegde verkiezingen is hij dus nog steeds geen voorstander. "Dat is voor ons geen oplossing, je gaat er alleen maar verder door uit elkaar staan." Desalniettemin is sp.a er wel klaar voor. De partij begint vandaag ook met uitgebreide marktbezoeken. "Je bent daar altijd klaar voor als je stevig in je schoenen staat. Sp.a staat er goed voor, er waait een nieuwe wind in de partij", aldus Rousseau.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Bouchez gelooft nog in oplossing voor einde maart

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez gelooft nog dat er een oplossing voor de politieke crisis kan worden gevonden voor einde maart. Dat zei hij donderdag bij radiozender La Première.

De missie van de twee nieuwe opdrachthouders, Patrick Dewael en Sabine Laruelle, is volgens Bouchez verbinding te zoeken en te temporiseren, na de spanning tussen PS en CD&V van de afgelopen dagen. De politieke realiteit laat volgens hem niet toe om een centrumrechtse of een centrumlinkse regering te vormen.

Er moet dus een oplossing in het centrum worden gezocht. "PS en N-VA deze legislatuur samen in een regering, dat is voorbij", zei Bouchez. "Ik ben het niet die dat heeft gezegd, Koen Geens heeft het gezegd." Maar ook daarna blijven er volgens Bouchez nog meerdere varianten mogelijk.

Bij Bel-RTL herhaalde MR-minister Philippe Goffin nog eens dat zijn partij geen voorstander is van vervroegde verkiezingen. Ook een noodregering zou volgens hem een mislukking zijn.

Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

Laruelle is eerste vrouw met koninklijk opdracht

Zo'n anderhalf uur voor de aankomst van Dewael en Laruelle had koning Filip zijn nieuwe, driedaagse consultatieronde met de partijvoorzitters afgerond. Gwendolyn Rutten (Open VLD) was als laatste aan de beurt. Zij bleef een uur lang op audiëntie bij de koning, opmerkelijk langer dan de meeste partijvoorzitters.

De koning moet op zoek naar nieuwe pistes nadat koninklijk opdrachthouder Koen Geens (CD&V) eind vorige week zijn opdracht had teruggegeven. De voorbije dagen klonk het in de Wetstraat dat er nu een liberaal aan zet moest komen. Daarbij viel al eens de naam van vicepremier Alexander De Croo.

Maar de koning kiest nu dus opnieuw voor een duo liberalen, met name de voorzitters van Kamer en Senaat. Net als Koen Geens krijgen zij geen titel voor hun opdracht. Dat zij tot 18 dagen de tijd krijgen om verslag uit te brengen, lijkt erop te wijzen dat ze vooral de rust moeten laten terugkeren. Hun functie als parlementsvoorzitter plaatst hen bovendien wat boven het politieke gewoel.

De zet van de koning doet wat terugdenken aan de formatiecrisis van 2010. Koning Albert gaf toen de voorzitters van Kamer en Senaat, André Flahaut (PS) en Danny Pieters (N-VA), een bemiddelingsopdracht nadat preformateur Elio Di Rupo voor een tweede keer zijn opdracht had moeten teruggeven, omdat de onderhandelingen op niets waren uitgedraaid.

Sabine Laruelle is overigens de eerste vrouw die een koninklijke opdracht krijgt in het kader van een regeringsvorming.

Belga

Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

Dewael en Laruelle het veld in

Koning Filip heeft Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open VLD) en Senaatsvoorzitter Sabine Laruelle (MR) gevraagd om 'de nodige politieke contacten te leggen met het oog op de vorming van een federale regering', zo heeft het Paleis woensdagavond meegedeeld.

Dewael en Laruelle hebben de opdracht aanvaard. Ze zullen ten laatste op 9 maart verslag uitbrengen bij de koning.

Belga

Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

Veto's zijn 'gevaarlijk'

CD&V-voorzitter Joachim Coens blijft voorstander van een regering met een meerderheid aan elke kant van de taalgrens en dus met PS en N-VA. Dat zei hij woensdagnamiddag na zijn audiëntie bij koning Filip. Volgens Coens is het veto van PS en Ecolo tegen de N-VA 'gevaarlijk'. Coens zegt dat het vertrouwen in de PS een deuk heeft gekregen.

CD&V-voorzitter Coens zegt dat de persoon die de koning nu aan zet zal brengen moet uitmaken wat nog verder mogelijk is. Zelf blijft CD&V voorstander van een regering met een meerderheid aan beide kanten van de taalgrens en dus met N-VA. 'Dat blijft voor ons een belangrijke voorwaarde', zei Coens.

Zij die een regering met een meerderheid aan Vlaamse kant onmogelijk maken zijn 'gevaarlijk bezig', zegt Coens, waarmee hij doelt op Ecolo -die niet met N-VA aan tafel wil- en de PS, die geen akkoord met de N-VA mogelijk acht.

Coens spreekt tegen dat zijn partij niet tot een compromis bereid is. 'Ook in een regering met Vlaamse meerderheid zijn er compromissen nodig', aldus de CD&V-voorzitter.

Het vertrouwen tussen CD&V en PS is geschonden, geeft Coens toe. Op de vraag of hij een geste van de PS verwacht, zegt hij dat 'dit een goeie piste zou kunnen zijn'. Coens verwees onder meer naar de ethische dossiers - zoals de versoepeling van de abortuswetgeving waarvoor in de Kamer een meerderheid is - die bij CD&V heel gevoelig liggen.

Om 16 uur is Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten op het paleis aangekomen, als laatste van de tien partijvoorzitters die de koning zou raadplegen. Zij kwam met de wagen en gaf geen commentaar aan de paleispoort. Wellicht later woensdag stelt de koning een nieuwe opdrachthouder aan.

Belga

Jan Herregods
door Jan Herregods

Rousseau: 'Vivaldi heeft meerdere interpretaties, afhankelijk van met wie je praat'

SP.A-voorzitter Conner Rousseau roept de andere partijen op om na een bedaringsperiode puur te werken op basis van inhoud, een soort "blind date in de formatie". Dat zei hij dinsdag in Terzake. Over de zogenaamde Vivaldi met de paars-groene partijen en CD&V - die automatisch terug op tafel ligt nu paars-geel morsdood lijkt - spreekt hij zich niet uit. "Wat is Vivaldi? Vivaldi heeft meerdere seizoenen en meerdere interpretaties, afhankelijk van met wie je praat."

De SP.A-kopman ging dinsdagochtend op audiëntie bij koning Filip. Die laatste begon begin deze week opnieuw met consultaties, nadat PS-voorzitter Paul Magnette vlak voor het weekend een definitieve streep trok door een regering met PS en N-VA. Bij het buitengaan verklaarde Rousseau al dat er tot nog toe niet genoeg over inhoud is gesproken. "Er is absoluut nog niet hard genoeg geprobeerd", klonk het. "Ik zie alleen dat niets vooruitgaat", verduidelijkte Rousseau die uitspraak bij Terzake. "Je kan vertrekken op basis van samenstelling of op basis van inhoud. Ik heb de indruk dat ze allebei geprobeerd zijn, maar dat de ene de andere altijd doorkruiste voor men aan het einde kwam."

Concreet stelt Rousseau een soort van "blind date" in de formatie voor. "Dat klinkt misschien wat vreemd, maar nu zit er heel veel in een schemerzone, men is bezig met elkaar van alles af te snoepen omdat men bang is om te verliezen. Als we nu op een anoniemere manier voorstellen doen en aftoetsen, dan komt er op een bepaald moment een tekst op tafel, en dan zegt men 'ja' of 'neen'. Ja, we willen vooruit met dit land, of neen, en dan moet iedereen de kiezer maar in de ogen durven kijken."

Voor SP.A blijven sociale maatregelen een voorwaarde om aan tafel te gaan. "Voor ons is het heel duidelijk dat het beleid van de afgelopen jaren niet goed is geweest en dat er een sociale ommekeer nodig is. Nog eens vijf jaar besparen op de gezondheidszorg zal de problematiek rond depressie en burn-out niet oplossen, nog eens besparen op openbaar vervoer zal de files niet uit de wereld helpen."

Om het gat in de begroting te lijf te gaan kijkt Rousseau naar saneringen in bijvoorbeeld bedrijfssubsidies of het budget voor de farmaindustrie. "Je kan dom besparen, of slim investeren. Files kosten ons miljarden, en de arbeidsongeschiktheid kost ons meer dan de werkloosheidsuitkeringen", klonk het.

Over een mogelijke samenstelling van de federale regering liet de sp.a-voorzitter minder los. De piste van een paars-groene regering aangevuld met CD&V - de zogenaamde 'Vivaldi' - ligt automatisch terug op tafel nu paars-geel dood lijkt, maar voor Rousseau is die samenstelling geen evidentie. "Wat is Vivaldi? Voor een centrumlinks verhaal zal je me altijd warm krijgen, maar Vivaldi heeft meerdere seizoenen en interpretaties, afhankelijk van met wie je praat", klonk het. Tegelijkertijd is paars-geel voor de sp.a-kopman nog niet "morsdood". "Nothing is impossible. In die korte tijd in de politiek heb ik geleerd dat er heel veel kan gebeuren. Maar als partijen niet willen, willen ze niet."

Voor verkiezingen is het voor Rousseau in elk geval nog te vroeg. "We moeten hier uit komen. Er is nog geen meerderheid voor nieuwe verkiezingen en ze zijn niet de oplossing. Ik denk dat er nu een bedaringsperiode nodig is, langs beide kanten van de taalgrens."

Jan Herregods
door Jan Herregods

Magnette: 'Partijen die eerst staatshervorming willen, blokkeren de discussies'

PS-voorzitter Paul Magnette roept in een video op twitter in zowel Frans als Nederlands op tot kalmte. "Iedereen moet proberen zen te blijven", klinkt het. Tegelijkertijd bevat het filmpje een niet mis te verstane boodschap voor N-VA en CD&V. "Alle partijen die eerst een communautaire discussie willen en een staatshervorming, blokkeren de discussies."

Sinds eind vorige week is PS-voorzitter Paul Magnette kop van Jut. Met zijn 'j'en ai marre' maakte hij net voor het weekend een definitief kruis over een federale coalitie met zowel PS als N-VA en stuurde hij de formatie helemaal terug naar af. De koning is sinds gisteren/maandag opnieuw bezig met consultaties met de verschillende partijvoorzitters.

In een videoboodschap op sociale media stelt Magnette het imago wat bij. In zowel een Franstalige als Nederlandstalige versie legt hij onder meer uit waarom de formatie zo moeilijk is: de dertig onbruikbare zetels van Vlaams Belang en PVDA en het begrotingstekort, waardoor budgettaire marge vinden voor klimaat- en sociale maatregelen geen gemakkelijke opdracht is, dixit de PS-voorzitter. Verder roept hij op tot kalmte. "Ik zal aanvallen nooit persoonlijk nemen en zal ook nooit iemand persoonlijk aanvallen. Iedereen moet proberen zen te blijven", klinkt het.

Maar de boodschap bevat tegelijkertijd ook een sneer(tje) richting N-VA en CD&V. "Er zijn een aantal partijen die vandaag een institutionele hervorming vragen. Maar dat is niet mogelijk. De grondwet is niet open voor herziening, dat is een probleem van procedure, en twee, er is geen tweederdemeerderheid in dit parlement", zegt hij. "Alle partijen die eerst een communautaire discussie en een staatshervorming vragen, blokkeren de discussies."

Magnette gaat morgen/woensdag om 9 uur langs op het paleis. Wellicht beslist de koning woensdagavond, nadat hij alle partijvoorzitters heeft gezien, hoe het nu verder moet met de formatie.

Jan Herregods
door Jan Herregods

'Het lijkt erop dat we afstevenen op het einde van België'

Europarlementslid en voormalig CD&V-vicepremier Kris Peeters pleit in een opiniestuk voor een volwaardige regering van beperkte duur met een beperkt programma en samenstelling.

'Als de splitsing van België nu het politiek thema nummer één zou worden, zal dat veel 'politieke' tijd en energie vergen. Tijd en energie die we nodig hebben voor de vele andere maatschappelijke uitdagingen. Want hoever zijn we ondertussen gevorderd met onze omslag naar een duurzame samenleving? En hoeveel beter staan we er budgettair voor? Niet ver en niet beter, vrees ik.'

Nollet (Ecolo): 'delicate situatie', maar oplossingen blijven mogelijk

Na hun audiëntie bij de koning dinsdagmorgen wilden Jean-Marc Nollet en Rajae Maouane, de covoorzitters van Ecolo, niet veel kwijt over de politieke toestand van ons land. 'De situatie is in elk geval delicaat', zei Nollet. Volgens hem zijn er nog oplossingen mogelijk. Nollet sluit communautaire gesprekken niet uit, maar wilde ook daar niet over uitweiden.

PS-voorzitter Paul Magnette zei vorige week dat een regering met N-VA voor de PS niet mogelijk is en dat er zonodig maar nieuwe verkiezingen moeten komen. 'De zaken zijn complexer dan dat. Gelukkig zijn er nog situaties die een oplossing mogelijk maken', zei Nollet dinsdagmorgen na zijn onderhoud met de koning.

Ook over het communautaire kan er volgens Nollet gesproken worden. 'Waarom niet?', aldus de Ecolo-voorzitter.

De koning ontvangt woensdag nog de voorzitters van PS, DéFI, CD&V en Open Vld.

Carl Devos: 'Het veto van Paul Magnette is van historisch belang'

Na het veto van PS-voorzitter Paul Magnette ligt de federale regeringsvorming alweer in duigen. 'In tegenstelling tot wat Koen Geens beweert, heeft zijn partij wél de sleutels in handen', licht politicoloog Carl Devos (UGent) toe.

Bouchez (MR): 'Staashervorming niet voor nu'

Een grote communautaire hervorming kan geen voorafgaande voorwaarde zijn voor de vorming van een regering. Dat zei MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez na zijn audiëntie dinsdagmorgen bij de koning. 'Dat is niet iets wat je op enkele dagen of enkele weken kan doen', aldus Bouchez. De MR-voorzitter vindt de piste van een noodbegroting ook 'denkbeeldig'.

N-VA-voorzitter Bart De Wever zei maandagavond dat de politieke impasse aantoont dat er nood is aan grote hervorming van het land. De Franstalige liberalen van de MR zijn geen voorstander van een nieuwe communautaire ronde. MR-voorzitter Bouchez is persoonlijk zelfs een 'unitarist', al zegt hij daarbij dat er voor hem geen 'taboes' zijn.

In elk geval vindt Bouchez dat het communautaire de vorming van een regering niet in de weg mag staan.

'Alle partijen zijn het eens dat er een modernisering moet zijn van de staat, maar dat zal wellicht voor 2024 zijn', zei hij. Nu een voorafgaand akkoord rond het communautaire zoeken, zal volgens Bouchez de vorming van een regering enkel vertragen.

De begroting is volgens Bouchez een prioriteit. De MR-voorzitter gelooft echter niet in de piste van een noodbegroting. 'Een begroting is niet iets technisch, maar iets politiek. Als je een akkoord hebt over een begroting, heb je een akkoord over iets dat breder gaat', zei Bouchez.

De MR-voorzitter vindt het ook geen goed idee om premier Sophie Wilmès, een partijgenote van hem, het veld in te sturen met een opdracht rond de regeringsvorming. "Men moet de premier niet gijzelen", aldus Bouchez.

Om 11 uur worden ook Ecolo-covoorzitters Rajae Maouane en Jean-Marc Nollet verwacht.

Conner Rousseau: 'We stappen niet op een communautaire carrousel'

De eerste partijvoorzitter die op dinsdag welkom was bij de koning, was Conner Rousseau (SP.A). Hij wil 'een sociale ommekeer', maar ziet 'een communautaire carrousel' niet ziten.

Rousseau wilde na afloop van zijn audiëntie geen uitspraken doen over een mogelijke coalitie. Volgens hem is nog veel te weinig gesproken over de inhoud. 'Er is absoluut nog niet hard genoeg geprobeerd', aldus de SP.A-voorzitter.

N-VA-voorzitter De Wever zei dinsdagavond dat de impasse aantoont dat ons land onbestuurbaar is geworden en dat er een omvorming van het land nodig is om daaraan te verhelpen.

Rousseau zegt dat er 'constructiefouten' in ons land zitten, 'maar niet alleen wat betreft Vlaanderen en Wallonië. Ook op vlak van het klimaatbeleid, pensioenen en inkomens van de mensen en gezondheidszorg hebben we gezien dat het overlaten aan rechts alleen niet lukt', zei Rousseau. 'We gaan niet op een communautaire carrousel stappen waar we het einde niet van weten'.

Vormt sp.a een front met de PS? "Wij komen absoluut goed overeen, maar wij zijn sp.a en zij zijn PS".

Koning Filip zal woensdag normaal gezien opnieuw iemand het veld in sturen om de mogelijkheden af te tasten. Of dat de sp.a-voorzitter kan zijn? 'Ik heb voor niets gesolliciteerd', zei Rousseau.

Theo Francken: 'Vivaldi is de perfecte partituur voor het einde van België'

Een Vivaldi-coalitie, een coalitie met socialisten, liberalen, groenen en de CD&V, is 'de perfecte partituur voor het einde van België'. Dat heeft gewezen N-VA-staatssecretaris Theo Francken dinsdag gezegd op de RTBF-radio.

Lees meer hier.

Benjamin Dalle: 'Magnette gedraagt zich als een saboteur van het systeem'

Vlaams minister Benjamin Dalle heeft forse kritiek op de manier waarop PS-voorzitter Paul Magnette afgelopen vrijdag de doodsteek heeft gegeven aan een federale regering met PS en N-VA.

'Ik mis het staatsmanschap dat we bij de PS hebben gekend onder Di Rupo. Magnette gedraagt zich als een saboteur van het systeem en als de objectieve bondgenoot van separatisten', aldus Dalle in De Ochtend op Radio 1.

Lees meer hier.