De vakbond klaagt aan dat de regering-Michel "opnieuw het geld voor haar begrotingstekort gaat zoeken bij het personeel van de openbare sector". Nochtans, zo klinkt het, hebben de PanamaPapers "voldoende aangetoond dat er elders nog heel wat inkomsten te rapen vallen".

ACOD verwerpt bijvoorbeeld de plannen om het personeelsbestand verder in te krimpen. "Een kwalitatieve dienstverlening aan de burger vraagt nu eenmaal om voldoende personeel", klinkt het. Daarnaast klaagt de bond ook de nieuwe loon- en arbeidsvoorwaarden aan die de ambtenaren "opgedrongen" worden. Volgens ACOD wordt het aantal brugdagen afgebouwd, zal personeel makkelijker aan een andere werkplaats toegewezen kunnen worden, en moeten de ambtenaren langer gaan werken voor minder pensioen.

Concreet geldt de stakingsoproep voor de federale overheidsdiensten Justitie, Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken, Financiën, Sociale Zekerheid, Werkgelegenheid, Volksgezondheid, Mobiliteit en Vervoer, Economische Zaken, Fedasil, het Rekenhof en de parastatalen. Op heel wat plaatsen zal de dienstverlening aan de burger verstoord of onmogelijk zijn. De opsomming omvat ook de gevangenissen en de asielcentra.

De 24-urenstaking is momenteel een initiatief van de socialistische overheidsvakbond alleen, maar mogelijk zullen de andere bonden zich erbij aansluiten. De spoorwegen en luchtverkeersleider Belgocontrol zijn niet betrokken, zegt Gino Hoppe, federaal secretaris van ACOD AmiO.(Belga/NSK)

De vakbond klaagt aan dat de regering-Michel "opnieuw het geld voor haar begrotingstekort gaat zoeken bij het personeel van de openbare sector". Nochtans, zo klinkt het, hebben de PanamaPapers "voldoende aangetoond dat er elders nog heel wat inkomsten te rapen vallen". ACOD verwerpt bijvoorbeeld de plannen om het personeelsbestand verder in te krimpen. "Een kwalitatieve dienstverlening aan de burger vraagt nu eenmaal om voldoende personeel", klinkt het. Daarnaast klaagt de bond ook de nieuwe loon- en arbeidsvoorwaarden aan die de ambtenaren "opgedrongen" worden. Volgens ACOD wordt het aantal brugdagen afgebouwd, zal personeel makkelijker aan een andere werkplaats toegewezen kunnen worden, en moeten de ambtenaren langer gaan werken voor minder pensioen. Concreet geldt de stakingsoproep voor de federale overheidsdiensten Justitie, Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken, Financiën, Sociale Zekerheid, Werkgelegenheid, Volksgezondheid, Mobiliteit en Vervoer, Economische Zaken, Fedasil, het Rekenhof en de parastatalen. Op heel wat plaatsen zal de dienstverlening aan de burger verstoord of onmogelijk zijn. De opsomming omvat ook de gevangenissen en de asielcentra. De 24-urenstaking is momenteel een initiatief van de socialistische overheidsvakbond alleen, maar mogelijk zullen de andere bonden zich erbij aansluiten. De spoorwegen en luchtverkeersleider Belgocontrol zijn niet betrokken, zegt Gino Hoppe, federaal secretaris van ACOD AmiO.(Belga/NSK)