Federaal procureur: 'Onduidelijk of Abdeslam nieuwe aanslagen plande'

21/03/16 om 16:11 - Bijgewerkt om 17:06

'Het feit dat we gestoot zijn op buitenlandse strijders die gewapend waren met zware oorlogswapens is natuurlijk reden tot bezorgdheid', aldus procureur Fréderic Van Leeuw tijdens een persconferentie. 'Het is duidelijk dat die hier niet waren voor een picknick.'

Federaal procureur: 'Onduidelijk of Abdeslam nieuwe aanslagen plande'

François Molins en Frédéric Van Leeuw © Belga

Het is onduidelijk of Salah Abdeslam nieuwe aanslagen voorbereidde in België of elders. Dat verklaarde federaal procureur Frédéric Van Leeuw op een gezamenlijke persconferentie met de procureur van Parijs, François Molins. Net zomin kon al met zekerheid gezegd worden of Abdeslam de sleutelfiguur was in de aanslagen in Parijs, en nog minder of hij de "zwarte doos" van IS in Europa zou zijn. Wel is zeker dat de strijd tegen het terrorisme een werk van lange adem wordt. "Gelukkig werken we goed samen", klinkt het uit de mond van beide magistraten.

"Het feit dat we in Vorst gestoot zijn op buitenlandse strijders die gewapend waren met zware oorlogswapens, is natuurlijk reden tot bezorgdheid", zei procureur Van Leeuw. "Het is duidelijk dat die hier niet waren voor een picknick. Of ze ook aanslagen planden of voorbereidden, zal het verdere onderzoek moeten uitwijzen. Een terrorisme-onderzoek zoals dit is een grote puzzel. De voorbije dagen zijn een aantal stukjes op hun plaats gelegd maar er blijven er nog veel over. Of Salah Abdeslam een sleutelfiguur was in de aanslagen in Parijs, of binnen IS in Europa, zal het verdere onderzoek moeten uitwijzen."

Net zomin is het nu al duidelijk waar Salah Abdeslam de voorbije vier maanden verbleven heeft, en of hij bijvoorbeeld ondergedoken heeft gezeten in de flat in de Henri Bergéstraat in Schaarbeek. "Daar zijn vingerafdrukken en DNA van hem aangetroffen, maar op die sporen staat geen datum", aldus procureur Van Leeuw.

Hoeveel verdachten?

Over de rol die Amine Choukri, die vrijdag samen met Salah Abdeslam werd opgepakt, in het dossier zou gespeeld hebben, of die van Najim Laachraoui, die vandaag geïdentificeerd werd als de man die de valse naam Soufiane Kayal gebruikte, wilden of konden beide procureurs weinig details vrijgeven. Alleen werd meegedeeld dat de identiteit van Amine Choukri nog steeds niet vaststaat.

Op de vraag hoeveel verdachten nog gezocht werden in het onderzoek naar de aanslagen in Parijs, kwam ook geen antwoord. "Hou er wel rekening mee dat we niet alleen bezig zijn met dat onderzoek", zei procureur Van Leeuw. "In 2015 heeft het federaal parket 315 terrorisme-onderzoeken geopend en in 2016 al een 60-tal."

'Werk van lage adem'

Zijn Parijse collega telde dan weer 244 lopende terrorisme-onderzoeken, waarin 772 verdachten betrokken zijn. Beide magistraten zijn ervan overtuigd dat de strijd tegen het terrorisme in Europa een werk van lange adem wordt, maar feliciteren elkaar en elkaars diensten wel voor het goede werk en de vlotte samenwerking.

"Sinds de aanslag op het Joods Museum is er een intense samenwerking gegroeid tussen onze beide parketten", zei de Belgische federaal procureur. "Voor de terreurcel van Verviers is er een Joint Investigation Team (JIT) opgericht, net als voor de aanslagen in Parijs. Een dergelijke structurele samenwerking is ook nodig, tussen buurlanden die tegenover criminelen staan die geen grenzen kennen en wel een aantal zaken gemeen hebben, zoals de taal."

Delen

Ik doe mij hoed af voor het schitterende werk dat de Belgische onderzoeksrechter en de speurders van de Brusselse FGP geleverd hebben

Procureur François Molins

"Ik doe mij hoed af voor het schitterende werk dat de Belgische onderzoeksrechter en de speurders van de Brusselse FGP geleverd hebben" klonk het dan weer bij procureur Molins. "Een goede samenwerking is primordiaal in de strijd tegen het terrorisme. Er zijn nu vier JIT's aan de slag, over de aanslag op het Joods Museum, over de terreurcel van Verviers, over de aanslag op de Thalys, en over de aanslagen in Parijs. Er lopen ook vijftien rechtshulpverzoeken, er zijn regelmatige ontmoetingen en vergaderingen waarop we onze informatie uitwisselen. Alleen als we met respect en loyaal samenwerken, kunnen we een efficiënt antwoord bieden op het terrorisme." (Belga/AVE)

François Molins, de procureur van Parijs, heeft zich niet onder de indruk getoond van de klacht die Sven Mary, de advocaat van Salah Abdeslam, zou indienen tegen hem. Volgens Mary schond de procureur het geheim van het onderzoek door uit de verklaring van Abdeslam te citeren maar Molins betwist dat. "Ik respecteerde de regels van de Franse procedure", klonk het.

Onze partners