Het federaal parket mag een gerechtelijk onderzoek laten openen naar de moord op de Congolese premier Patrice Lumumba, in 1961. Dat heeft de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) beslist.

Volgens de KI woedde er in die periode in de voormalige Belgische kolonie een gewapend conflict en zou de moord op de eerste premier van Congo een oorlogsmisdaad kunnen uitmaken. Verschillende zonen van de Congolese premier hadden bij het federaal parket klacht met burgerlijke partijstelling ingediend tegen een twaalftal overlevenden van toen, politiemensen, politici en ambtenaren. Daarvan zouden er intussen maar een achttal in leven zijn.

Eén van hen zou Jacques Brassinne zijn, in 1961 Belgisch diplomaat in Katanga. Andere namen die opdoken waren die van Etienne Davignon, toen jong diplomaat, en de in Zuid-Afrika wonende Charles Huyghé, de toenmalige kabinetschef van de Katangese minister van Defensie.

GenocidewetVooraleer het federaal parket een onderzoek kon openen moest eerst uitgemaakt worden of het Belgische gerecht wel bevoegd was. Het federaal parket meende van wel en steunde zich daarvoor op de genocidewet uit 1993. Die geeft de Belgische rechter een universele bevoegdheid om oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid of volkerenmoord te vervolgen. Klagers of beklaagden moeten wel een band hebben met België, wat in dit geval wel het geval was.

De KI heeft het federaal parket nu gelijk gegeven en geoordeeld dat de moord op Lumumba mogelijk een oorlogsmisdaad is en België een gerechtelijk onderzoek kan voeren. (Belga/INM)

Het federaal parket mag een gerechtelijk onderzoek laten openen naar de moord op de Congolese premier Patrice Lumumba, in 1961. Dat heeft de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) beslist. Volgens de KI woedde er in die periode in de voormalige Belgische kolonie een gewapend conflict en zou de moord op de eerste premier van Congo een oorlogsmisdaad kunnen uitmaken. Verschillende zonen van de Congolese premier hadden bij het federaal parket klacht met burgerlijke partijstelling ingediend tegen een twaalftal overlevenden van toen, politiemensen, politici en ambtenaren. Daarvan zouden er intussen maar een achttal in leven zijn. Eén van hen zou Jacques Brassinne zijn, in 1961 Belgisch diplomaat in Katanga. Andere namen die opdoken waren die van Etienne Davignon, toen jong diplomaat, en de in Zuid-Afrika wonende Charles Huyghé, de toenmalige kabinetschef van de Katangese minister van Defensie. GenocidewetVooraleer het federaal parket een onderzoek kon openen moest eerst uitgemaakt worden of het Belgische gerecht wel bevoegd was. Het federaal parket meende van wel en steunde zich daarvoor op de genocidewet uit 1993. Die geeft de Belgische rechter een universele bevoegdheid om oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid of volkerenmoord te vervolgen. Klagers of beklaagden moeten wel een band hebben met België, wat in dit geval wel het geval was. De KI heeft het federaal parket nu gelijk gegeven en geoordeeld dat de moord op Lumumba mogelijk een oorlogsmisdaad is en België een gerechtelijk onderzoek kan voeren. (Belga/INM)