‘Fedasil betreurt permanente aanvallen van burgemeester van Koksijde’

© Belga

Er zit een haar in de boter tussen Fedasil en de burgemeester van Koksijde Marc Van den Bussche. Bij Open VLD, de partij van Vanden Bussche neemt het ongenoegen over zijn aanpak toe, maar voorlopig wordt er niet ingegrepen.

De opvang van asielzoekers in de kustgemeente Koksijde beroert al een aantal weken de gemoederen. De burgemeester van Koksijde ziet de asielzoekers liever niet komen, en kondigde vorige week al een uitbreiding aan van het very irritating police-team. Dat is een team van de politie dat ingezet wordt tegen Noord-Franse hangjongeren, en nu dus ook tegen asielzoekers.

Eerder deze week schreven Het Laatste Nieuwe en De Morgen over nog meer verregaande maatregelen in Koksijde. De kranten hadden het over een gevangenisregime dat de burgemeester wilde opleggen.

Van den Bussche vertelde gisteren op de VRT dat hij niet meteen is met wat er in de kranten verschenen is. ‘Ik viel even zeer van mijn stoel als u.’

Toch lijkt het erop dat er wel degelijk meer aan de hand is. Fedasil, het agentschap dat instaat voor de opvang van de asielzoekers, stuurde gisteren een boos persbericht de wereld in. Directeur-generaal Jean-Pierre Luxen laat zich daar in niet mis te verstane bewoordingen uit over de situatie in Koksijde.

‘Fedasil betreurt de permanente aanvallen door de burgemeester van Koksijde, Marc Vanden Bussche, en de korpschef van de Politiezone Westkust, Nicholas Paelinck, die de uitvoering van onze wettelijke opdracht ernstig belemmeren en waardoor zowel het Agentschap als de asielzoekers doelbewust in een slecht daglicht worden gesteld’, klinkt het daar. ‘Onze collega’s en bewoners in de opvangcentra hebben recht op een serene werk- en leefomgeving, wij willen dat er een einde komt aan de niet aflatende stroom van verdachtmakingen in de pers.’

Dat Fedasil zo openlijk reageert, is vrij uitzonderlijk. Het toont aan hoe hoog de situatie zit bij het agentschap.

Voorzitter Gwendolyn Rutten blijft haar burgemeester ondertussen steunen. ‘Mensen in nood moeten worden geholpen’, klinkt het vandaag in De Morgen. “Dat moet menswaardig gebeuren en niet in een sfeer van criminalisering. Dat is de lijn van Open Vld over de opvang van asielzoekers en dat bewijzen we als partij elke dag in tal van gemeenten in Vlaanderen. Ook in Koksijde is dat zo.’

Groeiend ongenoegen

Voor de rest lijkt het erop dat is afgesproken dat niemand verklaringen aflegt over de situtatie. Al klinkt er binnenskamers wel veel ongenoegen over Vanden Bussche. Geen openlijke kritiek dus, behalve van Noël Slangen : ‘Dit strookt niet met mijn visie op liberalisme. Uit de reacties die ik krijg, merk ik dat vele liberalen het mij eens zijn.’ De uitspraken hoeven niet te verwonderen.

De bedenkingen van Slangen hoeven niet te verwonderen. Voor veel liberalen is migratie iets ideologisch, dat samenhangt met de pursuit of happiness.

Tegelijk is dit voor de partij een moeilijke discussie. Aan de rechterzijde zet N-VA in het debat de toon met forse standpunten, en de partij wil niet het risico lopen door met een al te hard optreden tegen Van den Bussche haar rechterflank in de wind te zetten.

Lokale belangen

Al heeft veel van het ongenoegen over Van den Bussche ook te maken met andere factoren. Binnen de partij geldt hij niet als stamboomliberaal. Zijn politiek parcours kende een zijsprong richting LDD voor hij opnieuw bij Open VLD liet belandde. In zijn thuisbasis heeft hij de touwtjes stevig in handen en geniet hij nog steeds de steun van de lokale afdeling, ook een reden waarom Open VLD hem niet meteen uit de partij zal zetten.

Gouverneur West-Vlaanderen: ‘

Carl Decaluwé, de gouverneur van West-Vlaanderen, zei vanochtend in De Ochtend dat hij Marc Vanden Bussche steunt in zijn vraag om extra middelen. Hij had gisteren contact met de burgemeester. ‘Ik heb hen gezegd dat ik wil helpen. Als ik iets kan doen, moeten ze er maar om vragen. De burgemeester is gewoon bezorgd om de veiligheid in zijn gemeente, net als ik. Het is mijn taak om West-Vlaanderen veilig te houden.’

Ook volgens Decaluwé moet de berichtgeving van gisteren flink worden afgezwakt. ‘Heel wat zaken waren overdreven.’

Nog volgens de gouverneur is Koksijde door zijn locatie een uitzonderlijk geval. ‘Koksijde ligt aan de Franse grens, en dus dicht bij Calais, waar honderden vluchtelingen samenzitten. In de hoop Groot-Brittannië te bereiken’, zegt de gouverneur.

(JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content