Dat heeft FDF-staatssecretaris Bernard Clerfayt vrijdagochtend laten verstaan op de VRT-radio. 'De vragende partijen moeten in elk geval aan tafel komen, anders is er geen staatshervorming mogelijk.'

Ontslagnemende formateur Di Rupo brengt CD&V en de zeven partijen die 'ja, maar' zeiden op zijn nota vrijdagochtend samen. De christendemocraten zullen er de kleine opening komen verduidelijken die ze eerder op de week maakten. Als vier fundamentele knelpunten uit de nota verdwijnen, zou CD&V eventueel weer aan tafel willen.

Clerfayt: 'Wie nee zei, wil geen akkoord'
Clerfayt beklemtoont dat dit de enige manier is om vooruit te gaan. 'Er zitten voor iedereen heikele punten in de nota. We moeten daarover praten. Zonder onderhandelingen is er geen vooruitgang, voor niemand', zei hij. 'Diegenen die nee gezegd hebben, willen geen akkoord.'

'FDF nooit weggestapt van onderhandelingen'

Probleem is dat CD&V net weigert zonder N-VA aan tafel te gaan, omdat de staatshervorming dan afhankelijk wordt van het weerspannige FDF. 'Het FDF is nooit van de onderhandelingstafel weggestapt', benadrukte Clerfayt, die er fijntjes op wees dat zijn partij 'voor het moment' wel ja gezegd heeft op verdere onderhandelingen.

Clerfayt vindt het tot slot 'eigenaardig' dat er momenteel te weinig Vlaamse partijen aan tafel willen, hoewel net zij vragende partij zijn voor een grote staatshervorming. De Franstaligen gaan onderling geen grote hervormingen doorvoeren, stipte hij aan. (Belga/SD)

Dat heeft FDF-staatssecretaris Bernard Clerfayt vrijdagochtend laten verstaan op de VRT-radio. 'De vragende partijen moeten in elk geval aan tafel komen, anders is er geen staatshervorming mogelijk.' Ontslagnemende formateur Di Rupo brengt CD&V en de zeven partijen die 'ja, maar' zeiden op zijn nota vrijdagochtend samen. De christendemocraten zullen er de kleine opening komen verduidelijken die ze eerder op de week maakten. Als vier fundamentele knelpunten uit de nota verdwijnen, zou CD&V eventueel weer aan tafel willen. Clerfayt: 'Wie nee zei, wil geen akkoord' Clerfayt beklemtoont dat dit de enige manier is om vooruit te gaan. 'Er zitten voor iedereen heikele punten in de nota. We moeten daarover praten. Zonder onderhandelingen is er geen vooruitgang, voor niemand', zei hij. 'Diegenen die nee gezegd hebben, willen geen akkoord.' 'FDF nooit weggestapt van onderhandelingen' Probleem is dat CD&V net weigert zonder N-VA aan tafel te gaan, omdat de staatshervorming dan afhankelijk wordt van het weerspannige FDF. 'Het FDF is nooit van de onderhandelingstafel weggestapt', benadrukte Clerfayt, die er fijntjes op wees dat zijn partij 'voor het moment' wel ja gezegd heeft op verdere onderhandelingen. Clerfayt vindt het tot slot 'eigenaardig' dat er momenteel te weinig Vlaamse partijen aan tafel willen, hoewel net zij vragende partij zijn voor een grote staatshervorming. De Franstaligen gaan onderling geen grote hervormingen doorvoeren, stipte hij aan. (Belga/SD)