De Malinese Oulematou werkte als nanny voor de familie Drowart uit Antwerpen. Op 11 mei 2006 was ze met de tweejarige dochter Luna gaan wandelen toen Hans Van Themsche hun pad kruiste en hen dood schoot. Anderhalf jaar later oordeelde het assisenhof dat hij uit racisme gehandeld had. Het veroordeelde hem tot levenslang.

Van Themsche was financieel onvermogend, waardoor de familie van Oulematou bij het Fonds voor Slachtofferhulp moest aankloppen voor een schadevergoeding. Het Fonds reageerde echter terughoudend omdat Oulematou illegaal was en omdat eerst alle andere middelen voor het verkrijgen van een schadevergoeding moeten uitgeput zijn.

"Het Fonds heeft vijf jaar na de feiten toch beslist om schadevergoedingen uit te keren die door het assisenhof waren toegekend, wat voor de familie een enorme opluchting is", aldus meester Kris Luyckx, die de familie vertegenwoordigt. De moeder van Oulematou krijgt 10.000 euro, haar dochtertje 15.000 euro, de zes broers en zussen ieder 5.000 euro en de grootmoeder 2.500 euro. Het bedrag dat de dochter krijgt, moet op een geblokkeerde Belgische rekening blijven tot ze 18 is.

De vraag van een oom en een nichtje van Oulematou werd afgewezen, omdat het Fonds zich in principe maar tot de tweede graad kan uitspreken. Een tante komt wel in aanmerking voor een schadevergoeding, omdat zij met Oulematou had samengewoond. Over haar vraag wordt pas op 14 juni uitspraak gedaan, omdat er nog een administratieve onduidelijkheid moet worden uitgeklaard.

Het feit dat het Fonds voor Slachtofferhulp nu schadevergoedingen uitkeert, heeft geen invloed op de procedure die voor de arbeidsrechtbank van Antwerpen nog lopende is. "Die procedure handelt over materiële schadevergoedingen en staat hier los van", zegt meester Luyckx. (Belga)

De Malinese Oulematou werkte als nanny voor de familie Drowart uit Antwerpen. Op 11 mei 2006 was ze met de tweejarige dochter Luna gaan wandelen toen Hans Van Themsche hun pad kruiste en hen dood schoot. Anderhalf jaar later oordeelde het assisenhof dat hij uit racisme gehandeld had. Het veroordeelde hem tot levenslang. Van Themsche was financieel onvermogend, waardoor de familie van Oulematou bij het Fonds voor Slachtofferhulp moest aankloppen voor een schadevergoeding. Het Fonds reageerde echter terughoudend omdat Oulematou illegaal was en omdat eerst alle andere middelen voor het verkrijgen van een schadevergoeding moeten uitgeput zijn. "Het Fonds heeft vijf jaar na de feiten toch beslist om schadevergoedingen uit te keren die door het assisenhof waren toegekend, wat voor de familie een enorme opluchting is", aldus meester Kris Luyckx, die de familie vertegenwoordigt. De moeder van Oulematou krijgt 10.000 euro, haar dochtertje 15.000 euro, de zes broers en zussen ieder 5.000 euro en de grootmoeder 2.500 euro. Het bedrag dat de dochter krijgt, moet op een geblokkeerde Belgische rekening blijven tot ze 18 is. De vraag van een oom en een nichtje van Oulematou werd afgewezen, omdat het Fonds zich in principe maar tot de tweede graad kan uitspreken. Een tante komt wel in aanmerking voor een schadevergoeding, omdat zij met Oulematou had samengewoond. Over haar vraag wordt pas op 14 juni uitspraak gedaan, omdat er nog een administratieve onduidelijkheid moet worden uitgeklaard. Het feit dat het Fonds voor Slachtofferhulp nu schadevergoedingen uitkeert, heeft geen invloed op de procedure die voor de arbeidsrechtbank van Antwerpen nog lopende is. "Die procedure handelt over materiële schadevergoedingen en staat hier los van", zegt meester Luyckx. (Belga)