Ook banken zijn mee verantwoordelijk voor de branden in het Amazonegebied, zeggen milieuorganisaties, die de geldstromen onderzochten van de bedrijven die acties zijn in de regio.

'De Belgen die actief zijn in België gebruiken het spaargeld van hun klanten om leningen te geven aan veeteeltbedrijven en sojabedrijven. Die hebben een rechtstreekse link met de ontbossing in Latijns-Amerika', zegt Sebastien Mortier van Fairfin in VTM Nieuws.

'Op sattelietbeelden hebben we gezien dat de bosbranden plaatsvinden dicht in de buurt van waar die bedrijven actief zijn', stelt Mortier nog. De milieuorganisaties geloven dat de bedrijven betrokken zijn bij de branden omdat die de uitbreiding van de activiteiten mogelijk maken.

Volgens de NGO Amazon Watch worden de bedrijven onder meer gefinancierd door banken die ook bij ons actief zijn. Het gaat vooral om BNP Paribas (2,8 miljard euro), Deutsche Bank (1,6 miljard), ING (1,1 miljard) en KBC (181 miljoen).

BNP Paribas en ING ontkennen de aantijgingen en laten in een schriftelijke mededeling aan VTM Nieuws weten dat ze een nultolerantie hanteren voor bedrijven die betrokken zijn bij de ontbossen of het afbranden van tropische bossen.

Ook banken zijn mee verantwoordelijk voor de branden in het Amazonegebied, zeggen milieuorganisaties, die de geldstromen onderzochten van de bedrijven die acties zijn in de regio.'De Belgen die actief zijn in België gebruiken het spaargeld van hun klanten om leningen te geven aan veeteeltbedrijven en sojabedrijven. Die hebben een rechtstreekse link met de ontbossing in Latijns-Amerika', zegt Sebastien Mortier van Fairfin in VTM Nieuws. 'Op sattelietbeelden hebben we gezien dat de bosbranden plaatsvinden dicht in de buurt van waar die bedrijven actief zijn', stelt Mortier nog. De milieuorganisaties geloven dat de bedrijven betrokken zijn bij de branden omdat die de uitbreiding van de activiteiten mogelijk maken. Volgens de NGO Amazon Watch worden de bedrijven onder meer gefinancierd door banken die ook bij ons actief zijn. Het gaat vooral om BNP Paribas (2,8 miljard euro), Deutsche Bank (1,6 miljard), ING (1,1 miljard) en KBC (181 miljoen).BNP Paribas en ING ontkennen de aantijgingen en laten in een schriftelijke mededeling aan VTM Nieuws weten dat ze een nultolerantie hanteren voor bedrijven die betrokken zijn bij de ontbossen of het afbranden van tropische bossen.