Een Oost-Vlaamse 'therapeut' verspreidt valse informatie op zijn Facebookpagina. Hij beweert dat vaccins voor jonge kinderen ontsmettingsmiddel bevatten en dat zonlicht zou werken tegen covid-19. Dat 'middel tegen corona' opperde Donald Trump eerder al.

Dat je voor 75 euro je strafblad weer blanco krijgt, zoals een Facebookbericht suggereert, klopt niet. Wie voldoet aan een aantal voorwaarden kan veroordelingen van zijn strafblad laten wissen, maar de kosten voor die procedure bedragen 170 euro, eventuele advocatenkosten niet meegerekend.

'Et alors?' dat is de reactie van viroloog Marc Van Ranst op een foto van hem die circuleert op de sociale media. Op die foto zit hij op een Lijnbus zonder masker voor de mond. Vlaams Parlementslid Chris Janssens (Vlaams Belang) plaatste de foto, die stiekem werd genomen door een anonieme fotograaf, als eerste online.

Volgens Het Laatste Nieuws was het zaterdag 9 mei razend druk in Kortrijk. Ter illustratie daarvan gebruikt de krant echter een misleidende foto. In een winkelstraat lijkt een menigte aanwezig, maar een technische analyse van de foto toont aan dat dat niet echt het geval is.

Volgens een bericht op Facebook zouden er minder coronabesmettingen zijn in landbouwgebied. De officiële cijfers staven die stelling echter niet. Voor de verklaring dat 'zuivere lucht' het aantal besmettingen zou inperken, bestaat ook geen wetenschappelijke grond. Factoren die wel een verschil maken, zijn de bevolkingsdichtheid, het aantal huisgenoten en het 'contactgedrag'.

'Zorg dat de handgel die je smeert, volledig opgedroogd is voor je zaken aanraakt die statisch geladen zijn!' luidt de waarschuwing in een vaak gedeeld Facebook-bericht. Een brandweerman zou brandwonden hebben opgelopen aan zijn handen nadat onvoldoende opgedroogde alcoholgel vuur vatte. Volgens specialisten is die kans 'uiterst klein'.

Honderdduizenden Vlamingen zagen op hun Facebook-tijdlijn een foto passeren van 'vreemdelingen' bij een barbecue in een publieke ruimte. Of de foto werd genomen voor of tijdens de lockdown, en waar de foto werd gemaakt, valt niet te achterhalen. Maar de bron is wel te traceren: een anonieme Twitteraar uit het Verenigd Koninkrijk.