Factchecker: ‘Vrijgezellen die emoji gebruiken hebben vaker seks’

© FRED

Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.

Dit lazen we in De Correspondent. Maar klopt het wel?

Onder de titel ‘OMG. M’n moeder gebruikt emoji (Of waarom taalverrijking is)’ lazen we op de Nederlandse nieuwswebsite De Correspondent onlangs waarom we die emoji maar beter omarmen dan verafschuwen. ‘Je kunt het taalverloedering noemen,’ schrijft cultuurcorrespondent Nina Polak, ‘maar er gaat ook een speelsheid met betekenis, een tolerantie voor ambiguïteit en een gevoel van ironie van uit.’ In ‘vloeiend emoji spreken’ kun je je verfijnen, lezen we. ‘Dat geldt niet alleen voor jongeren die op het internet leven. Uit onderzoek van de liefdesantropoloog Helen Fisher bleek al in 2015 dat vrijgezelle gebruikers van emoji vaker seks hebben dan vrijgezellen die ze niet gebruiken. Jammer voor de taalpurist , die zal zoals vanouds extra zijn best moeten doen.’

Bij ons haalden emoji begin dit jaar uitgebreid het nieuws omdat kakelvers Miss België Romanie Schotte op een Instagram-foto met een naar een zwarte man had verwezen – het kwam haar op racismeklachten te staan. Maar zouden vrijgezellen die een verfijndere variant van emoji spreken werkelijk vaker seks hebben dan wie dat taaltje al te dolletjes vindt?

Naast de klassieke emoticons – gezichtjes die een emotie uitdrukken – zijn er intussen ook andere icoontjes waarmee we tekstberichten doorspekken. Emoji, Japans voor pictogram, is de verzamelnaam voor die en of samen.

Dat vrijgezellen die ze gebruiken vaker seks hebben, blijkt uit een enquête uit 2015, gefinancierd door de datingsite Match.com, laat Nina Polak weten. Ze baseert de stelling op een videosamenvatting van het onderzoek en een stuk erover in The Independent.

Daarin zegt Helen Fisher, de antropologe die de studie mee begeleidde, dat ’54 procent van de singles die emoji gebruiken seks hadden in 2014, tegenover 31 procent van de singles die ze niet gebruikten’. Hoe meer emoji, hoe meer seks. Dat gold voor mannen en vrouwen, twintigers, dertig- en veertigers.

Dus tien keer sturen en klaar? Zo eenvoudig is het niet. Geen van de vier experten die we spraken, onder wie Elisabeth Timmermans (KU Leuven), die Tinder onderzoekt, kent andere studies over of en hoe je met emoji seks scoort. Studies naar het gebruik van expliciete icoontjes – denk aan de die je op de homoseksuele variant Grindr kunt gebruiken – zijn er al helemaal niet.

‘Maar hier is alvast een correlatie en geen causaliteit aangetoond, dus het verband kan ook omgekeerd zijn’, zegt professor seksuologie Erick Janssen (KU Leuven). ‘Misschien leidt meer seks – zelfvertrouwen! – tot meer emoji? Of misschien gebruiken extraverte mensen ze meer?’

Dat zegt ook communicatiewetenschapper Mariek Vanden Abeele (Universiteit van Tilburg). ‘Of emoji tot seks leiden, weten we niet. Maar het is perfect aannemelijk dat mensen die beter emoji kunnen sturen ook succesvoller zijn in het verwerven van seks of een relatiebegin.’

In essentie gaat het wellicht om goed kunnen flirten, zegt Vanden Abeele. ‘Je moet emoji niet als taalverarming maar als taalverrijking zien. Als we online praten of daten, is er geen levensechte non-verbale communicatie. Emoji zijn een extra taalregister waarmee je een tekstboodschap toch extra betekenis kunt geven. Met een simpele erachter kun je bijvoorbeeld iets expliciets zeggen zonder te bruuskeren, en aftasten of de ander het spel wil spelen. De betekenis van de pictogrammen ligt bovendien niet vast. Je “laadt” ze met de context. Emoji zijn tools om te spelen met taal.’

CONCLUSIE

Knack beoordeelt de stelling als waar. De ultieme emoji afvuren levert daarom geen op. Maar wie dat geraffineerd en kundig doet, maakt toch extra veel kans.

Wie meer wil lezen over emoji, vindt hier een studie over interculturele en internationale verschillen in het gebruik van emoji, inclusief een top 20 van de meest gebruikte emoji wereldwijd.

Partner Content