Faciliteitengemeente Linkebeek opnieuw naar de stembus

13/12/15 om 09:44 - Bijgewerkt om 09:44

De inwoners van de faciliteitengemeente Linkebeek trekken vandaag naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. Damien Thiéry (MR) hoopt via deze verkiezingen eindelijk benoemd te worden als burgemeester.

Vanaf 8 uur zondagochtend kunnen de circa 3.300 kiesgerechtigde inwoners van faciliteitengemeente Linkebeek in 5 stembureaus verdeeld over 2 locaties een stem uitbrengen om mandatarissen aan te duiden voor 13 van de 15 zetels in de gemeenteraad. De verkiezingen zijn het gevolg van het feit dat alle Franstalige raadsleden ontslag namen uit protest tegen de benoeming door Vlaams minister Liesbeth Homans van het Vlaamse oppositielid Eric De Bruycker tot burgemeester.

Twee Franstalige partijen hebben lijsten ingediend voor deze verkiezingen. Er is vooreerst het door Damien Thiéry geleide Franstalige 'Lijst van de Burgemeester', dat in 2012 13 raadszetels in de wacht sleepte en zich voor deze verkiezingen omdoopte tot LB (LinkeBeek). Daarnaast diende ook het liberale La Droite een lijst in met 4 kandidaten die aangevoerd wordt door Pascal Collet, een neofiet in de politiek.

De Vlaamse oppositiefractie Prolink van Eric De Bruycker, goed voor 2 zetels in de gemeenteraad, doet niet mee met de verkiezingen en riep op om blanco te stemmen.

Damien Thiéry, sinds 2007 tot de benoeming van De Bruycker waarnemend burgemeester van Linkebeek, hoopt via deze verkiezingen eindelijk benoemd te worden als burgemeester. Hij wijst er onder meer op dat bij het versturen van de oproepingsbrieven de taalwetten dit keer wel gerespecteerd werden.

Dat Linkebeek dit in het verleden niet deed was de voornaamste reden om zijn benoeming te weigeren. "Als Homans bij een nieuwe niet-benoeming hiervoor geen goede juridische argumenten aanvoert teken wij beroep aan bij de Raad van State", aldus Thiéry.

Homans gaf reeds aan dat Thiéry tijdens deze legislatuur niet meer kan benoemd worden. De Bruycker nam in november overigens al opnieuw ontslag als burgemeester maar blijft dienstdoend in die functie zolang er geen opvolger is.

Bij het resultaat van deze verkiezingen zal vooral worden uitgekeken naar het aantal voorkeurstemmen voor Damien Thiéry. Bij de verkiezingen in 2012 haalde hij er 1.232. Ook het stemmenaantal van La Droite zal een indicatie zijn van hoe de inwoners van Linkebeek over de situatie denken. La Droite uitte tijdens de campagne immers felle kritiek op het feit dat Thiéry doet 'alsof de burgemeestersfunctie alleen aan hem toebehoort'. Deze partij eist ook dat voortaan de taalwetten worden nageleefd.

Voorts wordt uitgekeken of Prolink succes heeft met haar oproep om blanco te stemmen. Prolink haalde in 2012 20,89 procent van de stemmen. In 2012 stemde 3,27 procent van de kiezers blanco of ongeldig. (Belga/JH)

Onze partners