Extra veiligheidsmaatregelen in de buurlanden

© Belga

Na de ontploffingen in Brussel worden in de buurlanden en elders extra veiligheidsmaatregelen getroffen. De Nederlandse overheid raadt de Nederlanders aan niet naar Brussel te reizen.

In de buurlanden worden extra veiligheidsmaatregelen genomen.

Nederland

In Nederland worden “veiligheidsmaatregelen genomen die nodig zijn”, zo liet de Nederlandse terrorismecoördinator Dick Schoof weten. Hij volgt de situatie in België op de voet. Volgens Schoof is er in Nederland geen reden om het dreigingsniveau aan te passen. Het niveau staat op substantieel en zou enkel verhoogd worden bij een concrete dreiging van een aanslag en dat is nu niet aan de orde.

Op de luchthavens Schiphol, Rotterdam en Eindhoven worden extra patrouilles uitgevoerd en zijn de grenscontroles aan de grens met België verscherpt. Daarnaast is ook extra politie aanwezig in de grote Nederlandse treinstations.

Frankrijk

De veiligheidsmaatregelen worden ook opgeschroefd op de luchthaven Roissy-Charles-de-Gaulle in Parijs, zo vernam het Franse persagentschap AFP uit een luchthavenbron. “Het preventie- en beveiligingsdispositief wordt ontplooid in elk van de acht terminals van de luchthaven en in de twee stations, met controles van treinen uit Brussel en de mobilisatie van hondenteams”, aldus die bron. Ook versterkte de politie haar aanwezigheid op andere luchthavens, stations en in het openbaar verkeer.

Duitsland

Ook de Duitse politie voerde controles op de grootste luchthaven van het land, in Frankfurt, op, aldus woordvoerder Christian Altenhofen. De luchthaven bereidt zich ook voor om uit Brussel omgeleide vluchten te ontvangen. Deutsche Bahn schrapte ook het treinverkeer tussen Aken en Brussel. De treinen die via Frankfurt via Keulen naar België komen, stoppen eveneens in Aken.

Groot-Brittannië

Op de Londense luchthaven Gatwick zijn eveneens versterkte veiligheidsmaatregelen van kracht, zo zei een woordvoerder van de luchthaven. Daarnaast is ook de politiemacht versterkt in Groot-Brittannië. Ook in Polen zijn de veiligheidsmaatregelen op de luchthavens verhoogd.

Polen en Tsjechië

De Poolse regeringsleidster Beata Szydlo zit ook een veiligheidsvergadering voor. In Tsjechië zijn ook extra veiligheidsmaatregelen van kracht in de metro van Praag en de internationale luchthaven. De politieaanwezigheid is opgeschroefd.

Reacties uit Nederland

Koning Willem-Alexander heeft zijn medeleven betuigd aan koning Filip: “Nederland leeft intens mee met de mensen die zijn getroffen en met de inwoners van Brussel die nu in onzekerheid en angst leven. Europa wordt opnieuw zwaar op de proef gesteld. Wat nu nodig is, is dat wij onze gezamenlijke kracht tonen en de waarden van vrijheid en solidariteit hoog houden”. Dat meldt het ANP.

Na afloop van een bijeenkomst van de Nederlandse Ministeriële Commissie Crisisbeheersing gaf minister-president Rutte een persconferentie waarin hij sprak over een “moord met voorbedacht rade” en een “aanslag op onze vrijheid en onze manier van leven”. Het is een aanslag in het hart van Brussel, in het hart van België en in het hart van Europa. Rutte sprak zijn steun toe aan België in woord en daad.

Rutte noemt het “ongelofelijk triest” dat zoveel onschuldige mensen in een klap hun leven hebben verloren. “We zijn één met onze zuiderburen in rouw en verdriet, maar ook in vastberadenheid. Wijken voor dit soort geweld kan en mag geen optie zijn. We blijven wie en wat we zijn en blijven een open en democratische samenleving.” Rutte sloot zijn persconferentie af met de woorden: “Wij zijn met meer.”

Eerder op de dag reageerde Mark Rutte al met een verklaring op Facebook:

Afschuwelijk nieuws uit Brussel. België is opnieuw getroffen door laffe en moorddadige aanslagen. Ons hart gaat uit naar…

Posted by Minister-president on Tuesday, March 22, 2016

Minister van Justitie Van der Steur spreekt over “laffe en moorddagige aanslagen”. Ook in Nederland is waakzaamheid geboden. Van der Steur heeft Jan Jambom gesproken en hem alle hulp toegezegd.

Ook Geert Wilders reageerde snel met twee tweets:

en

In Nederland wordt het dreigingsniveau niet verhoogd. Wel worden er extra maatregelen genomen. Zo wordt de beveiliging op de luchthavens en op de grote treinstations verhoogd met extra patrouilles en aan de grens is men extra alert. Op het Binnenhof in Den Haag lopen marechaussees met automatische wapens rond.

Ondertussen heeft het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies voor België aangepast:

Op 22 maart 2016 zijn er aanslagen gepleegd op de luchthaven Zaventem en de metro. Reis niet naar Brussel totdat er meer duidelijkheid is over de situatie. Bent u in Brussel? Blijf dan zoveel mogelijk binnen. Blijf uit de buurt van de luchthaven en de metro en volg de instructies van de autoriteiten op. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content