Zo goed als alle betrokkenen in de zaak Jonathan Jacob, de twintiger die omkwam door het brutaal optreden van het bijzondere bijstandsteam in een politiecel in Mortsel, hadden bijkomend onderzoek gevraagd. De KI is op alle vragen ingegaan.

De doodsoorzaak wordt extra onderzocht, er wordt nog een toxicologisch onderzoek uitgevoerd en de confrontaties en verhoren van het bijzondere bijstandsteam (BBT) worden nog eens onder de loep gelegd.

De KI zag verder ook geen reden om de identiteit van de BBT'ers geheim te houden. Het parket-generaal vroeg de openbaarmaking ervan, maar de verdediging verzette zich daartegen. Tevergeefs dus.

Pas nog werd beslist het onderzoek volledig over te doen.

Te agressief

Jonathan Jacob overleed op 6 januari 2010 in een cel van de lokale politie in Mortsel ten gevolge van politiegeweld. Eerder die dag was geprobeerd om hem te laten colloqueren, maar een psychiatrisch ziekenhuis weigerde de man op te nemen. Hij zou te agressief geweest zijn.

Er werd beslist het Bijzondere Bijstandsteam (BBT) erbij te halen. Een kalmerend spuitje moest redding brengen zodat de jongeman alsnog in het psychiatrisch centrum kon worden opgenomen. Maar Jacob liep door hun hardhandig optreden inwendige bloedingen op en stierf.

Panorama

De raadkamer in Antwerpen verwees in februari vorig jaar één BBT'er, de psychiater en de toenmalige directeur van het psychiatrisch centrum naar de strafrechtbank, maar er volgde hoger beroep. Een paar weken later volgde de spraakmakende Panorama-reportage met daarin de beelden van de bewakingscamera's waarop te zien is hoe Jonathan hard wordt aangepakt en overlijdt. Panorama won daarvoor overigens de Prijs voor de Mensenrechten van de Liga van de Mensenrechten.

De doodsoorzaak wordt extra onderzocht, er wordt nog een toxicologisch onderzoek uitgevoerd en de confrontaties en verhoren van het bijzondere bijstandsteam (BBT) worden nog eens onder de loep gelegd. De KI zag verder ook geen reden om de identiteit van de BBT'ers geheim te houden. Het parket-generaal vroeg de openbaarmaking ervan, maar de verdediging verzette zich daartegen. Tevergeefs dus. Pas nog werd beslist het onderzoek volledig over te doen. Jonathan Jacob overleed op 6 januari 2010 in een cel van de lokale politie in Mortsel ten gevolge van politiegeweld. Eerder die dag was geprobeerd om hem te laten colloqueren, maar een psychiatrisch ziekenhuis weigerde de man op te nemen. Hij zou te agressief geweest zijn.Er werd beslist het Bijzondere Bijstandsteam (BBT) erbij te halen. Een kalmerend spuitje moest redding brengen zodat de jongeman alsnog in het psychiatrisch centrum kon worden opgenomen. Maar Jacob liep door hun hardhandig optreden inwendige bloedingen op en stierf.De raadkamer in Antwerpen verwees in februari vorig jaar één BBT'er, de psychiater en de toenmalige directeur van het psychiatrisch centrum naar de strafrechtbank, maar er volgde hoger beroep. Een paar weken later volgde de spraakmakende Panorama-reportage met daarin de beelden van de bewakingscamera's waarop te zien is hoe Jonathan hard wordt aangepakt en overlijdt. Panorama won daarvoor overigens de Prijs voor de Mensenrechten van de Liga van de Mensenrechten.